Pilli pilli

Tee itsellesi puhallinsoitin mehupillistä. Millaisia ääniä saat pillipillillä aikaan? Heurekan Tiedesirkus on soitattanut pillipilliä kouluissa ympäri Suomea.

Kesto: 2 min

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Ääni

sakset

Tarvikkeet

  • pilli
  • sakset

Vaihe 1

Leikkaa pillin pää teräväksi kolmioksi leikkaamalla pala pois molemmista reunoista.

Vaihe 2

Puhalla pilliin painamalla huulet kärkeä vasten ja yritä saada aikaan ääni. Leikkaa tämän jälkeen kaksi pientä viiltoa (reikää) pilliin samaan tapaan kuin oikeissa puhallinsoittimissa. Älä tee rei'istä liian suuria. Miltä soitin kuulostaa?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Testaa erikokoisia reikiä. Peitä osa rei'istä sormilla ja kokeile erilaisia yhdistelmiä.

Sovita oma musiikkikappale kaverisi kanssa. Tarvitset vain sakset, pillejä ja kaverin. Pyydä kaveriasi leikkaamaan pilliä vähä vähältä lyhemmäksi samalla, kun puhallat pilliin pitkään ja hartaasti. Pyydä kaveriasi lopettamaan pillin lyhentäminen hyvissä ajoin ennen kuin nenäsi jää saksien väliin!

Mitä tapahtui?

Kun puhallus onnistuu, värinä tuntuu suussa ja tällöin kuuluu myös ääni. Samalla periaatteella toimivat erilaiset puhallinsoittimet. Ilma alkaa värähdellä putkessa muodostaen seisovia aaltoja. Putken pituutta lyhentämällä saadaan aikaan lyhyempiä ääniaaltoja eli korkeampia ääniä.

Tiesitkö...

Kuulemme ympärillämme kaikenlaisia ääniä. On myös paljon ääniä, joita ihminen ei kuule. Nämä ovat ääniä, joiden taajuus on joko liian korkea tai liian matala ihmisen kuultavaksi. Eräät eläimet, kuten norsut ja valaat, kommunikoivat keskenään matalilla taajuuksilla. Lepakot puolestaan käyttävät lähettämiään korkeataajuuksia ääniä tutkan tavoin etsiessään hyönteisiä ja väistäessään esteitä.

2 kommenttia

Kommentit

  • aina onnistuu

    Mulla ei ikinä onnistu tää! Yritin varmaan kymmenentuhatta kertaa mutta ei…
    Varmaan on kivan kuulosta kun se onnistuu! Heurekan nuo temput on hyviä! Jos osaa tehdä niitä!

  • Kampatyttö

    Tämä toimii myös kammalla! Kannattaa kokeilla.

Lähetä kommentti