Ekosysteemi lasipurkissa

Miettikää miten ekosysteemit toimivat. Tehkää oma ekosysteemi.

Rakentakaa oma pikku ekosysteemi suureen lasipurkkiin. Pankaa purkki ikkunalle. Varmistakaa, että se saa valoa, muttei liian paljon. Muuten voi olla vaikea seurata purkin tilanteen kehittymistä, koska suorassa auringonvalossa muodostuu paljon kondensoitunutta vettä. Paras ajankohta tempulle on keväällä. Tehkää havaintoja tasaisin välein. Valokuvatkaa eri vaiheet tai anna oppilaiden piirtää ne. Miettikää kiertokulkua ja tehkää rinnastuksia luontoon ja maapallon elämään.

Peittäkää pohja ensin kivillä, Leca-soralla tai vastaavalla, jotta maasta tulee ilmavampaa. Pankaa purkkiin 1/4 multaa. Kastelkaa varovasti sen mukaan, kuinka paljon ja millaisia kasveja istutitte. Varokaa kastelemasta liikaa, ettei multa homehdu. Istuttakaa purkkiin muutamia kasveja, esimerkiksi köynnöskasvit näyttävät hienoilta ja muratti sopii tähän erityisen hyvin. Kukkivat kasvit eivät ole yhtä hyviä tähän tarkoitukseen. Myös tavallisista ruukkukasveista voi ottaa pistokkaita ja juurruttaa ne ennen istutusta. Tukkikaa purkin suu, että siihen muodostuu oma pieni ekosysteemi.