Vilkkuva valo

Tee temppu omatekoisilla kytkimillä. Tee kytkimet itse ja keksi niille eri käyttötarkoituksia. Hauska tiedetemppu, jota on käytetty Heurekan tiedeleireillä.

Älä koskaan leiki sähkö kanssa! Kodin sähköjohtojen jännite on vaarallinen!

Käytä temppujen tekemiseen pienempiä jännitteitä. Esimerkiksi taskulampun paristot soveltuvat näihin hyvin.

 

Kesto: 15 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • kartonkia
  • sakset
  • foliota
  • kolme johdinta ja hauenleukaa
  • paristo
  • lamppu

Vaihe 1

Leikkaa kartongista kolme palaa, joiden koko on noin 10 cm x 10 cm.    Leikkaa keskimmäisen kartonkipalan keskelle neliönmuotoinen reikä

Vaihe 2

Liimaa kaksi foliosuikaletta poikittain alimman kartonkipalan päälle.  Liimaa reikää suurempi neliönmuotoinen folionpala päällimmäiseen kartonkipalaan.

Vaihe 3

Niittaa kartongit yhteen, niin että foliopalat tulevat toisiaan vasten ja keskimmäisen kartongin reikä tulee keskelle. Niittaa kartonkipalat yhteen vain yhdeltä sivulta, niin että syntyy avattava vihkonen.

Vaihe 4

Kytke yksi johtimista niin, että toinen pää on kiinnitetty pariston yhteen napaan ja toinen yhteen foliosuikaleeseen. Ota seuraava johdin ja kiinnitä johtimen toinen pää toiseen foliosuikaleeseen ja johtimen toinen pää lamppuun, lampusta kulkee sitten kolmas johdin pariston toiseen napaan.

Vaihe 5

Paina kytkin (ts. pieni foliovihkonen) alas! Lampun pitäisi syttyä.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit piilottaa kytkimen ohuen kankaan alle tuolille. Kun joku istuu sen päälle, virtapiiri sulkeutuu ja lamppu syttyy. Voit myös tehdä kaverisi kanssa useampia kytkimiä ja piilottaa ne lakanan alle. Yritä kävellä lakanan päältä niin, ettei yksikään lamppu syty.

Mitä tapahtui?

Olet tehnyt suljetun virtapiirin. Virta johtimissa pääsee kulkemaan, kun johtimet ovat yhtenäisesti virtaa johtavaa materiaalia (yleensä jotakin metallia). Piiri on avoin, kun se ei enää johda elektroneja. Joko piiri on katki tai välissä on sähköä johtamatonta materiaalia, eristettä.  Kun foliot osuvat toisiinsa, avoinen piiri sulkeutuu ja sähkövirta pääsee kulkemaan piirissä.

Tiesitkö...

Mieti, miten voisit hyödyntää tätä. Miten ovikello toimii, entä eri kapineisiin näppäiltävät salasanat tai vain tavallinen valokytkin?

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti