Kolikon kiertorata

Rakenna oma kolikkosatelliitti ja testaa kuinka kauan saat sen pysymään radallaan.

Kesto: 2 min

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Liike ja voima

sakset

Tarvikkeet

  • läpinäkyvä ilmapallo
  • kolikko

Vaihe 1

Pane kolikko ilmapalloon ja puhalla palloon ilmaa.

Vaihe 2

Pidä pallosta kiinni molemmin käsin, toinen käsi pallon suulla, toinen ”pohjassa”.

Vaihe 3

Pane kolikkoon vauhtia pyörittämällä palloa, yritä saada kolikko pyörimään kiertoradalla niin, että kolikko pyörii reuna ilmapallon sisäpuolta vasten.

Vaihe 4

Tarkkaile kiertorataa, yritä kääntää ilmapalloa niin, että kolikon rata kiertää vasten ilmapallon      jompaakumpaa päätä.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Harjoittele, että saat liikeradan oikeaksi. Kolikon saa pyörimään muutamalla nopealla ja varmalla liikkeellä. Kun olet saanut kolikon hyvään vauhtiin, voit yrittää käännellä palloa niin, että kolikko pysyy radallaan. Seuraa kolikon rataa käännellessäsi palloa. Jos uskallat, laita korvasi palloa vasten – melkoinen meteli yhdestä kolikosta!

Mitä tapahtui?

Olet luonut kiertoradan, jota pitkin kolikko pyörii. Voit seurata, kuinka kolikko vain pyörii ja pyörii suorastaan ällistyttävän pitkään, ennen kuin se putoaa. Kitka ja ilmanvastus hidastavat kolikon nopeutta pallon sisällä. Hidastunut nopeus saa aikaan sen, että kolikko alkaa kiertää alempana olevaa lyhempää rataa. Tällöin kuitenkin maan vetovoima antaa kolikolle uutta vauhtia. Tämä uuden energian ansiosta kolikko jaksaa pyöriä pallossa hämmästyttävän pitkään.

Tiesitkö...

Noin 100 kilometrin korkeudessa kiertävät satelliitit käyttäytyvät samalla tapaa. Ne ovat juuri ilmakehän rajamailla. Ilmanvastus pienentää niiden vauhtia, jolloin ne alkavat pudota. Putoaminen taas lisää niiden vauhtia, jolloin putoaminen hidastuu. Lopulta satelliitti on niin alhaalla, että ilmanvastus tulee niin suureksi, ettei vauhtia tule enää tarpeeksi lisää. Satelliitti putoaa enemmän tai vähemmän poroksi palaneena maahan.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti