Sugrörsflöjten

Tillverka ett eget blåsinstrument med hjälp av ett sugrör. Hurdana toner får du? Heurekas vetenskapscirkus har gjort sig ljudlig med sugrörsflöjten i skolor runt omkring Finland.

Tid: 2 min

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

ljud

sakset

Material

  • sugrör
  •  sax

Steg 1

Klipp med två snitt ändan av sugröret till en spetsig trekant.

Steg 2

Blås luft genom sugröret. Pressa läpparna mot spetsen. Försök få en ton. Därefter kan du klippa små snitt (hål) i sugröret liksom på riktiga blåsinstrument. Gör inte hålen för stora. Hur låter det?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Testa dig fram med olika stora hål. Täpp till vissa hål med fingrarna. Pröva dig fram.

Gör ett eget musikstycke med din kompis. Allt du behöver är en sax, sugrör och kompisen som hjälper till. Be din kompis att klippa sugröret snabbt kortare i små portioner medan du blåser länge och ihärdigt.  Säg att kompisen slutar klippa i god tid före din näsa!

Vad hände?

Sugröret producerar bara en ton, som bildas då du blåser i sugröret och flikarna vibrerar.( När blåsningen lyckas känns vibrationen i munnen och då hörs även ljud). Samma princip fungerar i olika blåsinstrument. Med ett vanligt rör kan man få endast en ton, men om man formar röret, exempelvis med snitt eller kapar det kortare kan man få andra tonhöjder.

Visste du...

Vi hör olika slags ljud överallt runt omkring oss. Ljud transporteras via olika material. Vatten transporterar ljud väldigt bra. Det finns också ljud som mänskan inte hör. Det är frågan om ljud med frekvenser som är för höga eller för låga för att uppfattas av mänskor. Vissa djur som elefanter och valar, kommunicerar via ljud med låg frekvens. Fladdermöss, å andra sidan, kommunicerar med varandra med ljud med hög frekvens.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar