Den magiska ballongen

Har din ballong magiska krafter? Det enda du behöver är en ballong och en vattenkran, enklare än så blir det inte! 

Tid: 2 min

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ämnen och reaktioner Elektricitet och magnetis

sakset

Material

  • ballong
  • vattenkran

 

Steg 1

Gnugga ballongen mot ditt hår. För ballongen nära vattenstrålen(som helst ska vara tunn) från kranen och observera hur vattnet beter sig? Ser du skillnad med vattnet?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Du kan prova samma sak med en kam. Dra kammen i snabb takt många gånger genom ditt hår. Be eleverna ta egna kammar till skolan!! Du vet, löss etc. Experimentet fungerar bäst om håret är nytvättat och rent .
Om luftfuktigheten är hög kan det vara svårt att få experimentet att lyckas.

Vad hände?

När du gnuggar ballongen mot ditt hår, blir ballongen (och håret) elektriskt laddat. Om två olika material som inte leder elektricitet kommer i kontakt med varandra, kan statiska elektriska laddningar uppkomma på ytan av materialen. Elektroner kan överföras från det material till det som har sina elektroner svagare bundna, så att det blir positivt laddat. Materialet som har sina elektroner starkare bundna kommer att få extra elektroner från det andra materialet och bli negativt laddat.
Ballongen beter sig likadant. Den blir negativt laddad, och när man för den elektriskt laddade ballongen nära vattenstrålen, påverkar den vattenstrålen och får den att böja sig mot ballongen. Detta på grund av att vattnets molekyler är polära, vilket betyder att de är positivt laddade på ena sidan och negativt laddade på andra sidan. Lika laddningar skuffar varandra isär, medan olika laddningar dras mot varandra, och därför drar den negativt laddade ballongen till sig vattenmolekylernas positivt laddade delar. Olika laddningar fungerar lite som magneter.


Visste du...

Har du lagt märke till att samma fenomen kan du uppleva då du drar en ylletröja över huvudet. Speciellt på vintern då det är torrt. Du får till stånd en statisk elektrisk laddning.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar