Lämpö

Juot kupillisen lämmintä kaakaota, syöt hieman kylmää jäätelöä. Miksi kaakao tuntuu lämpimältä, mutta jäätelö kylmältä? Fysikaalisesti lämpö on pohjimmiltaan energiaa, aineen atomien tai molekyylien liike-energiaa. Sitä voidaan mitata monenlaisilla lämpömittareilla. Kylmyyden tunne sen sijaan on fysiologiaa. Tuntoaistimme reagoi hyvin monimutkaisesti ympäristömme lämpöön. Se ei reagoi itse lämpötilaan, vaan lämmön siirtymiseen. Siksi ihminen on hyvin epäluotettava lämpömittari.

Lue lisää »

Lämpö on energiaa ja siinä mielessä kaikkein huonointa energiaa, että se on kaikkien energianmuutosten viimeinen muoto. Lämmöstä voidaan kuitenkin muodostaa muita energioita, jos lämpöön liittyy lämpötilaero. Auringon lämpöenergian hyödyntäminen Maassa perustuu juuri siihen, että Aurinko on kuumempi kuin Maa. Ilman tätä lämpötilaeroa meillä ei olisi sateita, tuulia tai jokia – eikä elämää.

Kun kaikkien tähtien energia on loppunut, maailmankaikkeudessa ennustetaan vallitsevan sama lämpötila kaikkialla. Sitä tilaa kutsutaan maailmankaikkeuden lämpökuolemaksi. Energia ei häviä minnekään, mutta muuttuu hyödyttömäksi.

Käykö näin, vai onko maailmankaikkeudella jokin toinen loppu? Onko loppua lainkaan? Tutkijat kiistelevät asiasta. Yksi asia on kuitenkin varma: me emme ole sitä todistamassa, sillä se tapahtuu vasta miljardien vuosien päästä.

Tiedetemppuja