Fåret bräker

Skräm mamma eller pappa med ett får hemma. Du kan lätt imitera fårets läte med en mugg och ett snöre.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • pappmugg
  • 1 m yllegarn
  • våt pappershandduk

Steg 1

Gör ett litet hål i botten på pappmuggen

Steg 2

Trä garnet igenom hålet och knyt en knut i den ändan som blir inne i muggen. Du kan knyta en tandpetarstump in i knuten, så att knuten inte kommer igenom hålet.

Steg 3

Ta en våt pappershandduk och dra i snöret med den. Håll i muggen med andra handen. Bräker din mugg?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Du kan konstruera en gammaldags lektelefon genom att trä ett snöre genom botten av två pappmuggar, eller konservburkar. Håll ena muggen mot ditt öra medan kompisen talar i det andra. Så lekte barn förr.

Vad hände?

Den våta pappershandduken glider ojämnt längs snöret, emellanåt fastnar den för att senare glida vidare. Detta leder till att snöret börjat knycka i muggen, vars botten börjar vibrera, som i sin tur leder till att luften i muggen börjar vibrera. Muggen förstärker ljuden till ett bräkande.

Visste du...

Vi hör olika slags ljud överallt runt omkring oss. Ljud transporteras via olika material. Vatten transporterar ljud väldigt bra. Det finns också ljud som mänskan inte hör. Det är frågan om ljud med frekvenser som är för höga eller för låga för att uppfattas av mänskor. Vissa djur som elefanter och valar, kommunicerar via ljud med låg frekvens. Fladdermöss, å andra sidan, kommunicerar med varandra med ljud med hög frekvens

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar