Fiska is

Har du någon gång fått napp? Prova med att fiska is.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • is
  • vatten
  • bomullssnöre
  • salt
  • glas

Steg 1

 Fyll glaset med vatten.  Tillsätt många iskuber

Steg 2

Vät ändan av snöret och lägg den på iskuberna.

Steg 3

Strö salt över snöret och iskuberna, vänta en stund.

Steg 4

Dra försiktigt i snöret och försök få upp bitarna så att de hänger fast i snöret.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Be kompisen att försöka få upp en iskub med hjälp av snöret. Då det inte lyckas kan du visa hur du ”trollar” på följande sätt. Utför experimentet som ovan, men göm saltet innanför en pappersrulle som är din ”trollstav”. Säg en trollformel och strö saltet över isen, vänta, dra upp snöret. Du har trollat och kompisarna är imponerade!

Vad hände?

När du sätter iskuberna i vattnet börjar de smälta och vattnet runtom blir samtidigt kallare. När du strör salt över iskuberna, löser sig en del av saltet i vattnet ovanpå iskuberna.  Saltet i vattnet leder till att vattnet som i normala fall fryser vid nollgrader, sänker sin fryspunkt. Vatten-saltblandningens fryspunkt är således lägre än vattnets normala fryspunkt. När du strör salt över iskuberna ”stjäl” saltet värme från vattnet i omgivningen. Detta får vattnets temperatur att sjunka till under noll grader, och snöret fryser fast på iskuberna, och du kan försiktigt dra upp snöret med isbiten som sitter fast.

Visste du...

Du vet säkert att man på vintern brukar salta vägar för att få isen att smälta för att förhindra olyckor.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar