Näkymättömät säteet

Kuinka kauko-ohjain ohjaa televisiota? Vangitse käskyjä antavat säteet. Katso, kuinka kauko-ohjain lähettää käskynsä televisiolle.

Kesto 2 min

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • digitaalikamera / kameralla varustettu puhelin
  • kauko-ohjain tai muu ”vehje” joka lähettää infrapunasäteitä

Vaihe 1

Sijoita kauko-ohjain kameran eteen osoittamaan kameraan päin. Paina jotakin kauko-ohjaimen nappia.

Vaihe 2

Näkyykö kameran näytöllä jotakin? Näetkö sen paljain silmin? Mitä oikeastaan tapahtuu?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit käyttää infrapunasäteen katseluun myös matkapuhelimesi kameraa.
Hämää kotiväkeä ja kytke vaikkapa televisio päälle peilin avulla. Kohdista kauko-ohjain kohti peiliä, joka on sijoitettu niin, että säde osuu televisioon. Kytke televisio päälle kohdistamatta kauko-ohjainta sitä kohti.

Mitä tapahtui?

Sinun pitäisi nähdä kauko-ohjaimesta tuleva sinertävä säde, jota ei voi nähdä paljain silmin. Infrapunasäde on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on pidempi kuin näkyvän valon ja jota ihmiset eivät pysty näkemään. Kodin eri laitteita ohjataan kauko-ohjaimilla, jotka lähettävät infrapunaimpulsseja. Säteilyn lähde on infrapunadiodi, jonka voimakkuus on niin heikko ja sädekeila niin leveä, että säteily ei vahingoita silmiä.
Suurin osa digitaalikameroista havaitsee näkyvän säteilyn lisäksi myös infrapunasäteilyä. Jos esimerkiksi television kauko-ohjainta valokuvataan sen lähettäessä infrapunasignaaleja, signaalin voi nähdä kameran näytöllä sinertävänä valona. Infrapunasäteellä toimivien laitteiden valmistuksessa käytetty tekniikka on suhteellisen edullinen ja nopea. Infrapunasäteellä toimivien laitteiden on kuitenkin oltava ”näköetäisyydellä” toisistaan. Auringon säteily voi puolestaan häiritä infrapunasäteellä toimivia laitteita.

Tiesitkö...

Infrapunasäteilyn yhteydessä puhutaan myös lämpösäteilystä, koska suuri osa lämpösäteilystä tapahtuu infrapunasäteiden muodossa niissä lämpötiloissa, joihin olemme arkisissa yhteyksissä tottuneet. Kun esimerkiksi etsitään kadonneita henkilöitä helikoptereilla tai talojen lämpövuotoja, mitataan ihmisten tai lämpövuotojen aiheuttamaa lämpösäteilyä. Infrapunasäteilyä käytetään myös lämpötilan mittaamiseen. Esimerkiksi Heurekassa voi Heurka klassikkojen  kohteen "Jäätävä polte" tankojen lämpötilat mitata parhaiten infrapunalämpömittarilla. Ylipäänsä pintalämpötilojen mittaamiseen infrtapunalämpömittari on kätevin mittavälinen.0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti