Sateenkaaren värit

Huippuhelppoa! Huippunopea tapa havainnollistaa valon sisältämät värit.

Kesto: 2min

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • cd-levy
  • taskulamppu
  • pimennetty huone

Vaihe 1

Pidä cd-levyä kädessäsi ja valaise sen alapuolta taskulampulla. Yritä heijastaa valo cd-levyllä valkoiselle pinnalle (seinään, kaihtimeen tms.). Mitä näet?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Kääntele cd-levyä niin, että saat valon heijastumaan haluamastasi kohdasta. Tee kokeeksi Värihyrrä, jossa vaikutus on päinvastainen.

Mitä tapahtui?

CD-levyn pinta on fysikaalisesti optinen heijastushila. Valon heijastuessa levyn vierekkäisistä urista valo hajoaa spektriksi, eli eri aallonpituuksia vastaavat värit tulevat näkyviin. Samanlainen valkoisen valon hajottaminen  väreihinsä saataisiin aikaan prismalla, jossa valo kulkee kolmikulmaiseen lasipalan lävitse.


Tiesitkö...

Sateenkaaren värejä kutsutaan usein spektrin väreiksi. Sateenkaaren värit syntyvät paljon monimutkaisemman prosessin kautta kuin hilassa tai prismassa. Siksi sateenkaaren värit eivät ole niin puhtaita spektrin värejä, mitä hilalla tai prismalla saadaan aikaisekseen, vaan ne samentuvat hieman eri värien mennssä osittain päällekäin sateenkaaressa. Kauniita ne ovat ja sateenkaari onkin luonnon väri-ilmiöistä upeimpia - ja arvoituksellisimpia. Sateenkaaren värien syntyä on tutkittu jo yli 2000 vuotta, mutta vieläkään sateenkaaren kaikki fysikaaliset arvoitukset eivät ole selvinneet. Tutkittavaa siis riittää.


0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti