Regnbågsfärger

Busenkelt! Ett supersnabbt sätt att demonstrera färgerna som finns i ljuset.

Tid: 2 min

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • cd-skiva
  • ficklampa
  • mörklagt rum

Steg 1

Håll cd-skivan i din hand och lys med ficklampan på dess undre sida. Försök få reflektionen att träffa en vit yta (en vägg, en skärm eller dyl.) Vad ser du?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Vrid på cd-skivan så att du får ljuset att reflekteras på det ställe du valt.  Prova att göra färgsnurran. Effekten blir tvärtom i den.


Vad hände?

Ficklampan imiterar solens vita ljus. Den avger ändå inte alla färger i spektret på exakt samma sätt som solen. Olika föremål återger vissa våglängder då ljuset från en ljuskälla träffar dem. Metall och glasytor samt vatten reflekterar ljuset mycket bra, därför återger Cd:ns yta färgerna i ljuset på ett tydligt sätt. Mänskans öga är uppbyggt så att det behöver ljus för att se något. Då ett föremål i sig själv har en färg, ser vi den ”rätta” färgen då den blir belyst.
Vi kan ändra färg på ett föremål med hjälp av olika färgade ljus, som t.ex. på teater då man kan lysa på något med ett rött ljus och få det att se annorlunda ut. Även i naturliga tillstånd kan solens sken ge upphov till att ögat uppfattar olika färgnyanser. En sommarkväll kan solens ljus färga landskapet med ett orangeaktigt sken.


Visste du...

TV:ns bild består av en blandning av olika ljus som blandas till en variation olika färger.
Olika lampor avger ljus av olika våglängder, resultatet kan variera beroende på hurdan lampa du använder.Pröva också de här experimenten

1 kommentarer

Kommentarer

  • Anonymous

    Enkel och pedagodisk

Skicka kommentar