Valotaidetta

Yritä vangita valo kameran avulla. Tarvitset yhden tai useamman digitaalikameran, LED-valoja, paristoja ja teippiä, pimennetyn huoneen (metallitölkkejä, lasitölkkejä, pleksilasia, askartelutarvikkeita, ilmapalloja, nauloja, vasaran).

Kuvagalleria kouluilta

Ohjeet Aloita pienillä LED-taskulampuilla, joilla on suuri valovoima. Vaihtoehtoisesti voit teipata LED-lamppuun pariston. LED-lampuissa käytetään toisenlaista diodia kuin infrapunasäteilyllä ohjattavissa laitteissa. LED-lamppu on eräänlainen valodiodi, ja se lähettää näkyvää valoa, kun sähköä johdetaan diodin läpi. Kuvaaminen pimennetyssä huoneessa: • Säädä kameraan pitkä valotusaika, heiluta LED-valoa pimeässä huoneessa ja kuvaa. Mitä näet kuvassa? Yritä kirjoittaa jotakin tai piirtää kuva. • Voit myös käyttää metallitölkkiä. Vasaroi siihen naulalla reikiä haluamaksesi kuvioksi. Pane tölkkiin LED-lamppu- ja paristoyhdistelmä ja sulje kansi. Taustaksi soveltuu yksivärinen seinä tai valkoinen kangas. Vangitse luomasi säteet. Voit panna tölkin myös liikkeeseen ja kuvata sitten. Tölkistä tulevat valonsäteet muodostavat kuvion liikuttaessasi tölkkiä. Reikien on hyvä olla riittävän suuria tai niitä on oltava paljon, jotta valon voimakkuus on riittävä. Vihje: Täytä tölkki vedellä ja jäähdytä, kunnes siihen alkaa muodostua jäätä, ennen kuin alat vasaroida sitä, tai pane tölkin sisään sopivankokoinen puupala estämään sitä rutistumasta. • Voit myös kiinnittää LED-lampun liikkuvaan leikkikaluun, esim. hyrrään, ohjeet hyrrään löydät myös tempuista. Leikkaa kartongista ympyrä ja paina kynä sen keskeltä läpi. Teippaa leluun muutamia LED-valoja ja katso mitä tapahtuu. Voit käyttää myös muita liikkuvia leikkikaluja. Kuvaaminen ympäristössä: • Kiedo LED-lampun ja hyrrän ympärille joulukuusen koristetta, jolloin valon muodosta tulee epäsäännönmukainen. Liimaa rakennelmaan magneetti. Kiinnitä kaikki johonkin, mihin magneetti kiinnittyy (esim. metalliin). Voit myös heittää rakennelman niin, että se kiinnittyy sopivaan putkeen vaikkapa koulun wc:ssä. Valokuvaa pimeässä paikkoja, joihin olet kiinnittänyt LED-magneettirakennelman. Muista, että LED-rakennelmat eivät saa aiheuttaa haittaa. Huomaa erityisesti kaikki hälyttimet ja muut turvalaitteet, joille kokeella ei saa aiheuttaa häiriötä. Suunnittele tarkoin, mihin LED-magneettirakennelman sijoitat! Hyvä halloween-vinkki… • Voi ottaa myös palan pleksilasia ja porata siihen reiän LED-lampulle, niin että lamppu valaisee pleksilasia. Kiinnitä magneetti rakennelmaasi ja tee kuten edellä. Oppilaiden kannattaa antaa työskennellä pienissä ryhmissä. He voivat yhdessä testata ja suunnitella eri vaihtoehtoja ja valokuvata ne. Aluksi on parasta, että opettaja kuvaa, erityisesti pienempien lasten kanssa, jotta tehtävä varmasti onnistuu (ts. kuvaaminen onnistuu). Kameroiden asetukset muuttuvat yleensä sitä mukaa, kun käyttäjät vaihtuvat. Huom! Huoneen on oltava aivan pimeä, sinne ei saa päästä lainkaan valoa. Tila voi olla myös pienempi, jolloin sinne mennään kuvaamaan vuorotellen. Keksi omia vaihtoehtoja, jos tekijöitä on paljon. Onnea matkaan! Yhteensopivia temppuja: infrapunasäteily, värihyrrä, sateenkaaren värit.