Ljuskonst

Du behöver en eller flera digitalkameror, LED-lampor, batterier och tejp, ett mörklagt rum (metallburkar, glasburkar, plexiglas, hobbymaterial, ballonger, spik, hammare) .

Instruktioner

 


Du kan börja med att använda små LED-ficklampor som har stark lyskraft. Alternativt kan du ta en LED-lampa och tejpa fast batteriet i den.  I LED-lampor använder man sig av en annan sorts diod än den i apparater som styrs med infraröd strålning. LED-lampan är en form av ljusdiod, och den sänder ut synligt ljus, när man leder elektricitet genom dioden 


Fota i mörklagt rum:


•    Ställ in kameran på en lång exponeringstid, vifta med LED-lampan i det mörka rummet och fota. Vad ser du på bilden? Försök skriva något eller rita en figur.

•     För att gå ett steg vidare kan du använda en metallburk. Hamra med hjälp av spiken hål i ett önskat mönster. Sätt in en likadan LED-lampa/batteri-konstruktion i burken och stäng locket.  Fundera på bakgrunden, enfärgad vägg, vit duk. Fånga strålarna du skapat. Du kan också sätta burken i rörelse och fota. Ljusstrålarna från burken bildar mönster när du rör på burken. Det lönar sig att ha tillräckligt stora eller många hål för att få tillräcklig ljusstyrka.

Tips. Fyll i burken med vatten och frys ner vattnet till is innan du börjar hamra eller hitta en lämplig träbit att sätta in i burken för att hindra burken från att bli alltför bucklig.  


•    Om du fortsättningsvis vill pröva på något, kan du fästa LED-lampan på en leksak som rör på sig, t.ex. en snurra, du hittar instruktioner till snurran i experimenten.  Klipp ut en cirkel ur kartong och tryck din penna igenom på mitten. Tejpa på några ledlampor på och se hur det blir. Man kan också använda sig av andra rörliga leksaker också.Fota i omgivningen:

 


•    Du kan ta LED-lampan och snurra julgranspynt runt den, t.ex. så det blir en oregelbunden ljusformation. Limma fast en magnet på konstruktionen. Fäst allt på något som magneten fäster vid (t.ex. metall). Du kan kasta upp konstruktionen så att den fastnar i ett rör i skolans wc . Fota i mörka förhållanden alla udda ställen där du fäst en LED-magnet-konstruktion. Kom ihåg att LED-konstruktionerna inte får vålla problem för någon. Ta i beaktande alarm och andra säkerhetsanordningar som inte får störas på grund av experimentet. Planera noga  var du sätter en LED-magnet-konstruktion! Ett bra Halloween- tips.

•    Om du vill gå ännu vidare, kan du såga en bit plexiglas och borra ett hål för LED-lampan, så att den lyser upp plexiglaset.  Fäst en magnet på din konstruktion och gör som i föregående uppgift.

Det lönar sig att låta eleverna jobba i små grupper. De får tillsammans prova och planera olika alternativ och sedan fota det hela. I början är det bäst att läraren fotar, speciellt med yngre barn, för att försäkra att uppgiften lyckas (att fotandet lyckas). Inställningarna på kameror har en tendens att ändra i alla fall då det är många som använder dem.
Obs, rummet måste vara helt mörkt, inga ljusstrålar får komma in. Det kan gärna vara ett lite mindre utrymme också, dit man går och fotar turvis.
Hitta på egna lösningar det finns massor. Lycka till!

Experiment som passar: Infraröd strålning, Färgsnurra, Regnbågsfärger.