Pysyykö pinnalla?

Miksi lumme kelluu ja kivi vajoaa pohjaan? Entä miten vedestä nousevat kaasukuplat vaikuttavat asiaan? Tähän ilmiöön voit tutustua myös Heureka-klassikot -näyttelyn Liikaa ilmaa -näyttelykohteella.

Kesto: 10–15 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • kaksi läpinäkyvää vesiastiaa
  • vettä
  • kivennäisvettä
  • rusinoita
  • erilaisia esineitä (korkkeja, pyyhekumeja, lämpökynttilöitä, legoja tai muita pieniä leikkikaluja, kolikoita…)

Vaihe 1

Täytä toinen vesiastia vedellä ja toinen kivennäisvedellä. Kelluvatko rusinat jommassakummassa vedessä? Testaa. Miksi ne kelluvat tai uppoavat? Miksi  rusinat liikkuvat edestakaisin kivennäisvedessä? Yrittäkää muotoilla yksi rusina niin, että se kelluu veden pinnalla.

Vaihe 2

Kokeile myös muilla esineillä.  Kelluvatko ne vai uppoavatko? Miksi?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Mitä tapahtui?

Olet juuri tutkinut loistoesimerkkiä Arkhimedeen laista. Toisin sanoen olet tutkinut fysikaalista periaatetta, joka selittää, mikä saa esineet kellumaan. Esinettä nostava voima on yhtä suuri kuin sen nestemäärän paino, jonka esine vedessä syrjäyttää. Siksi esineet, joiden tiheys on pienempi kuin nesteen, pysyvät pinnalla. Kun esineen tiheys on suurempi kuin veden, se uppoaa, koska nostovoima ei riitä pitämään sitä pinnalla.

Rusinatempussa kaasukuplat (hiilihappo) kiinnittyvät rusinoiden ryppyiseen pintaan ja saavat ne nousemaan ylös. Kun rusina nousee pintaan, kaasukuplat hajoavat ja rusina vajoaa jälleen kivennäisveteen. Tämä tarkoittaa, että kaasu ja rusina muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka keskimääräinen tiheys on pienempi kuin veden.

Tiesitkö...

Laivojen rungot rakennetaan nykyisin metallista. Vaikka metallin tiheys on suurempi kuin veden, laivat pysyvät pinnalla rakenteensa ansiosta. Laitojen alapuolella oleva ilma on mukana siinä tilavuudessa, jonka mukaan laivan tiheys vedessä lasketaan. Jos tämä tiheys on pienempi kuin veden tiheys, laiva pysyy pinnalla.

Kaloilla on niin sanottu ilmarakko, jonka kokoa ne voivat säädellä. Suurentamalla ilmarakkoaan kala pystyy kohoamaan itsestään ylöspäin vedessä ja vastaavasti sitä pienentämällä laskeutumaan pohjaan.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti