Sulava jäävuori

Olet ehkä kuullut jonkun joskus sanovan, että tämä on vain jäävuoren huippu. Miltä kelluva jäävuori näyttää? Mitä tapahtuu, kun kelluva jäävuori sulaa?

Kesto: 20 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • suuri jääpala
  • juomalasi
  • vettä

Vaihe 1

Pane jääpala lasiin ja kaada niin paljon vettä päälle, että jääpala kelluu. Voit merkitä vedenpinnan korkeuden      lasiin teipillä tai piirtämällä viivan vesiliukoisella tussilla. (Voit tietysti käyttää myös mittalasia.)

Vaihe 2

Anna jääpalan sulaa.

Vaihe 3

Seuraa, mitä tapahtuu vedenpinnalle. Odota noin 20 minuuttia.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit jäädyttää vettä purkissa tai muovipussissa, jotta saat suuremman jääpalan. Voit käyttää juomalasin sijaan myös isoa lasimaljaa tms. läpinäkyvää astiaa.

Mitä tapahtui?

Kun jääpala sulaa, se muuttuu nesteeksi, jonka tiheys on suurempi kuin kiinteän jään. Vesi on siitä erikoinen aine, että kun se jäätyy, sen tiheys pienenee eli se muuttuu harvemmaksi. Siksi vesi ei jääpalan sulaessa valu lasin reunojen yli, vaikka jää ulottuu vedenpinnan yläpuolelle.

Tiesitkö...

Ilmaston lämpenemisen aiheuttamista uhista yksi on merien veden pinnan nouseminen ja rannikoiden alavien maiden hukuttaminen. Pohjoisten alueiden jäiden sulaminen ei tässä mielessä ole niin kohtalokasta kuin eteläisten jäätiköiden. Se johtuu siitä, että pohjoisessa jäät ovat pääosin meressä, mutta etelässä maalla Etelämantereen päällä.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti