Pomppupalloraketti

Miten voimat siirtyvät? Nopea temppu, jonka varmasti ainakin jalkapallon ja tenniksen pelaajat tuntevat. Kesto: 1 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

pieni ja suuri pallo (esimerkiksi jalka- ja tennispallo) – suurella pallolla on oltava suurempi massa kuin pienemmällä.

Vaihe 1

Pudota pallot eri aikaan noin puolen metrin korkeudelta. Tämä kannattaa ehkä tehdä ulkona.

Vaihe 2

Aseta sitten pallot päällekkäin niin, että suurempi pallo tulee alimmaiseksi.

Vaihe 3

Pudota molemmat pallot puolen metrin korkeudelta tasaisen alustan päälle. Pienemmän pallon on oltava kiinni suuressa pallossa koko ajan. Jollet saa sitä muuten pysymään kiinni, voit teipata pallot varovasti kaksipuolisella teipillä. Varo kasvojasi, kun päästät palloista irti! Kuinka pallot käyttäytyvät? Huomasitko eroa niiden pompussa, kun päästit palloista irti?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Tee Kolikolle vauhtia -temppu ja vertaa temppuja keskenään. Varmista, että ympärilläsi on riittävästi tilaa – voimat voivat yllättää. Kokeile temppua erilaisilla palloilla.

Mitä tapahtui?

Pallot ovat hyvin kimmoisia. Kimmoisissa törmäyksissä liike-energia säilyy. Suuren ja pienen törmätessä törmääjien yhteisestä liike-energiasta siirtyy lähes kaikki pienelle. Kun päällekkäin olevat pallot osuvat maahan, alempana oleva isompi on jo tulossa ylöspäin pienemmän vielä pudotessa. Pallojen törmäyksen jälkeen suurin osa liike-energiasta siirtyy pienemmälle pallolle. Koska sen massa on pieni, energia kasvu näkyy huimana nopeuden lisääntymisenä. Kun päällekkäin on useita erikoisia palloja, ilmiö voimistuu. Tätä voit kokeilla kokeilla myös Heureka-klassikot -näyttelyssä Superpomppu-kohteella.

Tiesitkö...

Oletko joskus potkaissut liikkeessä olevaa jalkapalloa vastapalloon? Nopeus, jolla se lähtee liikkeelle, on suurempi kuin pallon, jota potkaistaan paikaltaan.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti