Puhallus

Tämä tiedetemppu havainnollistaa tehokkaasti ja ytimekkäästi ilmanpainetta.

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  •  kopiopaperi
  • sakset

Vaihe 1

Leikkaa muutaman sentin levyinen suikale A4:n lyhyeltä sivulta. Tempussa käytetty paperi ei saa olla liian pehmeää, kuten talouspaperia, eikä liian kovaa, kuten pahvia. Suikale ei myöskään saa olla liian pitkä. Pidä suikaletta sormiesi välissä alahuulesi alla ja puhalla. Nouseeko suikale ylöspäin?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Avaa vessapaperirullaa vähän matkaa ja puhalla sen avattuun päähän hiustenkuivaimella. Suuntaa hiustenkuivainta ylöspäin, pane puikko tai kynä rullan sisälle niin, että se pääsee pyörimään vapaasti. Kun puhallat hiustenkuivaimella, paperi nousee ylöspäin, mutta maan vetovoima vetää sitä takaisin alas. Syntyvä ilmanpaine pitää paperin ilmassa leijumassa, kuten puhallustempussa.

Mitä tapahtui?

Puhaltaessasi ilmaa pitkin paperin yläpintaa, ilmaan vaikuttaa ns. Bernoullin laki. Se tarkoittaa sitä, että puhalluksen suunnassa vaikuttava patopaine on suurempi kuin ilmanpaine ja puhallusta vasten kohtisuorassa oleva paine on pienempi kuin ilmanpaine. Paineiden summa on yhtä suuri kuin ilmanpaine.
Kun paperin alapuolella on suurempi paine kuin yläpuolella, niin paine-ero nostaa paperia ylöspäin.

Tiesitkö...

Ilmanvirtausten aiheuttamia voimia kutsutaan aerodynamiikaksi. Aerodynamiikan avulla pyritään hallitsemaan niin formula-autojen ilmanvastusta ja kaarteessa pysymistä kuin lentokoneen lentoa. Aerodynamiikka on hyvin monimutkaista, eikä esimerkiksi lentokoneen lentämiseen vaikuttavia seikkoja voida selittää pelkän Bernoullin lain avulla.
Heurekan Klassikot-näyttelyn kohteen "Leijuva pallo" toiminta sen sijaan on aika yksinkertaista. Se perustuu Bernoullin lakiin. Patopaine pitää pallon ilmassa ja joka sivulta vaikuttava paikallaan olevan ilman suurempi paine pitää pallon ilmavirrassa.

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti