Förbluffande temperatur

Trixa med dina egna sinnen. Du kan prova samma sak på Heureka klassikerutställning: Isande Brännhet objektet.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • tre stora skålar
  • vatten

Steg 1

Fyll i skålarna med vatten, ena med kallt, mellersta med ljumt och sista med varmt vatten.

Steg 2

Placera samtidigt den ena handen i det kalla vattnet och den andra handen i det varma vattnet.  Håll händerna i vattnet en god stund, tills du vant dig med temperaturerna i vattnen.

Steg 3

Ta upp händerna och sätt dem samtidigt i det ljumma vattnet. Hur känns det?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Känn på vattnets temperatur, så att vattnet inte är obehagligt kallt eller varmt.

Vad hände?

Dina känselsinnen, receptorer, reagerade för det kalla och varma vattnet och vänjer sig med bägge temperaturerna. Du har en massa känselsinnen i kroppen som tar emot stimuli och för budskapet vidare till hjärnan till den sensoriska hjärnbarken. Där tolkas budskapet så att vi förstår vad som händer. Receptorerna reagerar på värme, kyla, beröring, tryck och smärta.
Då du sätter händerna i den mellersta skålen med det ljumma vattnet har känselcellerna redan vant sig med omgivningens temperatur och skickar sina budskap vidare. Handen som varit i det kalla vattnet, uppfattar det ljumma vattnet som varmt. Handen som varit i det varma vattnet, uppfattar det ljumma vattnet kallt.
Receptorerna som reagerar för värme, ger impulser i 35 -45°C. Då temperaturen blir varmare är det smärtsensorerna som ger signalen. Receptorerna som reagerar på kallt fungerar vid 15-35 °C. De aktiveras även då temperaturen blir högre än 45°C. Då man känner på något hett kan man få en sk paradoxal köldförnimmelse.

Visste du...

Du har säkert känt av detta då du har tagit dig ett dopp i det blå. Första simtagen kan kännas kalla, men efter en stund har du vant dig med temperaturen.
Känselcellerna som reagerar för kallt och varmt, liksom andra känselceller anpassar sig på ett par sekunder till omgivningens temperatur.
Smärta är en obehaglig känsla, och finns för att den ska skydda oss från faror. Extremt kalla och extremt varma upplevelser känns smärtsamma.  Då du berör en het kokplatta, har du en reflex som drar undan handen och skyddar dig  från allvarliga skador.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar