Hämäävä lämpötila

Leiki omilla aisteillasi. Voit kokeilla samaa Heureka-klassikot-näyttelyssä: Jäätävä polte. Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

kolme suurta kulhoa vettä

Vaihe 1

Täytä kulhot vedellä: pane yhteen kylmää, keskimmäiseen haaleaa ja viimeiseen kuumaa vettä.

Vaihe 2

Pane sen jälkeen toinen kätesi kylmään veteen ja toinen kuumaan. Pidä käsiä vedessä hetken aikaa, kunnes ne ovat tottuneet veden lämpötilaan.

Vaihe 3

Ota kädet vedestä ja pane ne yhtä aikaa haaleaan veteen. Miltä tuntuu?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Kokeile ensin veden lämpötilaa, jotta vesi ei ole epämiellyttävän kylmää eikä kuumaa.

Mitä tapahtui?

Tuntoaistisi eli reseptorit reagoivat kylmään ja kuumaan veteen ja tottuvat molempiin lämpötiloihin. Vartalossasi on useita tuntosoluja, jotka vastaanottavat ärsykkeitä ja kuljettavat viestin edelleen aivojen tuntoaivokuoreen. Tuntoaivokuoressa viesti tulkitaan, jolloin ymmärrämme, mitä tapahtuu. Reseptorit reagoivat lämpöön, kylmään, kosketukseen, paineeseen ja kipuun. Kun panet kädet keskimmäiseen kulhoon, jossa on haaleaa vettä, tuntosolut ovat jo tottuneet ympäristön lämpötilaan ja lähettävät viestinsä eteenpäin. Kylmässä ollut käsi kokee haalean veden lämpimäksi. Lämpimässä ollut käsi puolestaan kokee haalean veden kylmäksi. Lämpöön reagoivat reseptorit lähettävät impulsseja 35–45 °C:n lämpötilassa. Kun lämpötila nousee tästä, kipureseptorit lähettävät signaalin. Kylmään reagoivat reseptorit toimivat 15–35 °C:n lämpötilassa. Ne aktivoituvat myös, kun lämpötila nousee yli 45 °C:seen. Kun ihmisestä jokin tuntuu kuumalta, hän voi kokea eräänlaisen paradoksaalisen kylmän tunteen.

Tiesitkö...

Olet varmasti tuntenut näin kastautuessasi järveen: ensimmäiset uintivedot tuntuvat kylmiltä, mutta hetken kuluttua olet tottunut lämpötilaan. Tuntosolut, jotka reagoivat kylmään ja kuumaan, sopeutuvat kuten muutkin tuntosolut parissa sekunnissa ympäristön lämpötilaan. Kipu on epämiellyttävä tunne, jonka tarkoituksena on suojata meitä vaaroilta. Hyvin kylmä ja hyvin kuuma koetaan kivuliaina. Jos kosket kuumaa keittolevyä, vedät käden pois refleksinomaisesti, ja tämä suojaa sinua vakavilta vammoilta.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti