Plocka sedeln

Klarar du av att nappa sedeln, om inte be kompisen göra det!

Tid: 1 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • sedel
  • vägg

Steg 1

Ställ dig att stå mot väggen, med ryggen och hälarna mot väggen. Placera en sedel 10 cm från din tåspets .

Steg 2

Försök nu plocka upp sedeln utan att flytta på dig eller böja på knäna, genom att sträcka dig ner.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Utmana kompisen att göra experimentet, ”du behöver bara… Prova att balansera på balansbrädor och dylika redskap i en lekpark. Fundera på hur du kan hållas i balans i olika lägen.

Vad hände?

Det är omöjligt att få tag på sedeln om man inte flyttar på sig. Tyngpunkten i din kropp är på fel ställe för att hålla balansen då du ändrar position. Då du föröker plocka upp sedeln och böjer dig med raka ben, förflyttas din tyngdpunkt utanför din kropp.
Tyngdpunkten bestäms av kroppens form och av dess massa. Då mänskan står upprätt är hennes tyngdpunkt någonstans i mitten av magen. Du kan upprätthålla din balans med alla dina kroppsdelar liksom armar och ben, genom att röra på dem. Du behöver en stödyta t.ex. fötterna då vi står i upprätt position, (eller på dina händer om du står på händer),för att hållas i balans. Tyngdpunktens lodräta projektion, (dvs det ställe ovanför vilken tyngdpunkten befinner sig) bör hamna innanför stödytan för att man skall hålla balansen (eller någonstans mellan stödytorna ifall de är flere, tex när man står på två ben).

Visste du...

Din tyngdpunkt förflyttas hela tiden då du rör på dig. Utan att lägga märke till det, parerar du det med dina armar och ben för att hållas igång. Gymnaster och akrobater är väldigt skickliga på att hitta sin tyngdpunkt i olika lägen och upprätthålla balansen i de mest häpnadsväckande positioner.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar