Färgsnurra

Vad består solens vita ljus av? Prova färgsnurran och se.

Tid: 10-15 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • vit kartong (papper)
  • färgpennor
  • sax
  • gradskiva
  • vass blyertspenna

Steg 1

Rita en cirkel med diametern 10 cm. Dela in cirkeln i 7 lika stora sektorer med hjälp av gradskivan.  Färglägg sektorerna med de färger som regnbågen har, rött, orange, gult, grönt, blått, indigo, och violett.

Ladda ner färdiga modeller här: färgsnurra

Steg 2

Klipp ut cirkeln och stick pennan (eller en pinne) genom ett hål i mitten av cirkeln. Om du använder vanligt papper kan du limma cirkeln på en bit kartong så att den blir stadigare.

Steg 3

Snurra. Det är lättare att snurra en kortare penna då cirkeln är placerad nära pennans spets. Det kan ta en stund innan du hittar rätt teknik för snurrandet.  Iaktta vad som händer med färgerna.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Du kan tejpa cirkeln fast i pennan, så att den inte lossnar så lätt. En kortare penna är bättre än en lång. Du kan prova att färglägga snurran på olika sätt med olika färg- och formvariationer. Prova även att utföra ”gör en egen regnbåge” experimentet där, effekten blir tvärtom.

Vad hände?

Du märkte säkert att färgerna tycks blandas och bli ljusa. Ju snabbare du får snurran att snurra, desto vitare blir färgen.  Ljuset som kommer från solen ser vitt ut, men består av spektrets sju färger med olika våglängder, samma färger som du färgade snurran med. När solens ljus bryts i sina olika våglängder, ser vi regnbågens sju färger. Du gjorde tvärtom i experimentet.

Visste du...

TV:ns bild består av en blandning av olika ljus som blandas till en variation olika färger.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar