Älä avaa!

Testaa, pystyvätkö kaverisi tai perheenjäsenesi vastustamaan kiusausta ja olemaan avaamatta!

Kesto: 10 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • tyhjä korkillinen muovipullo
  • neula
  • vettä

Vaihe 1

Pistä neulalla reikä muovipulloon.

Vaihe 2

Kirjoita pulloon kestävällä tussilla ÄLÄ AVAA.

Peitä reikä sormellasi siksi aikaa, kun täytät pullon vedellä.   Voit lisätä veteen väriä, jotta se näkyy paremmin. Sulje korkki ja ota sormi reiän päältä.

Vaihe 3

 Avaa korkki. Suosittelemme tekemään sen ulkona tai pesualtaan päällä.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit tehdä pulloon myös useampia reikiä. Jollet pysty peittämään niitä kaikkia sormillasi, voit täyttää pullon pesualtaassa veden alla. Silloin reikiä ei tarvitse peittää. Sulje korkki. Nosta pullo pöydälle. Aina on joku, joka ei pysty vastustamaan kiusausta!
Kokeile samaa saippuavedellä. Toimiiko temppu silloin?

Mitä tapahtui?

Vettä työntää reiästä pulloon päin ilmanpaine ja korkin ollessa kiinni pullosta pois reiän yläpuolisen veden hydrostaattinen paine. Ilman paine vastaa 10 metrin vesipatsaan painetta, joten temppu onnistuu hyvin kaikilla alla 10 metriä lyhyemmillä pulloilla. Kun korkki avataan, niin vettä työntää ulos sekä veden paine että ilman paine, jolloin vesi suihkuaa reiästä ulos.

 

Tiesitkö...

Koska temppu onnistuu huonommin isolla reiällä ja saippuavedellä, niin voisi olettaa myös veden pintajännityksellä olevan oma osuutensa. Näin onkin. Veden pintajännitys tarttuu reiän reunoihin ja pitää vettä omalta osaltaan sisällä. Jos reikä on oikein pieni, niin pintajännitys pitää veden pullossa, vaikka korkki aukaistaisiin. Kokeilepa saada oikein pieni reikä pulloon. Puristamalla pehmeää pulloa korkin ollessa  päällä vesi suihkuaa pienestäkin reiästä, mutta ei veden omasta painosta korkin ollessa auki. Kun reikä on riittävän iso, niin mikään ei pidättele vettä pullossa. Kokeilepa vaikka kolmella pullolla, joissa on "neulankärjen kokoinen", millimetrin ja senttimetrin läpimittaiset reiät.

Tämän tempun fysikaalista selitystä joutuu ehkä vähän pureskelemaan. Kaikki asiat maailmassa eivät ole ymmärrettävissä ilman pään raapimista.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti