Blåsning

Det här är ett kort och effektivt experiment för att åskådliggöra lufttryck.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • kopieringspapper
  • sax

Steg 1

Mät upp några centimeter från kortsidan av en A4 och klipp ut remsan. Pappret får inte vara för mjukt t ex hushållspapper, eller får hårt t.ex. papp. Remsan får inte heller vara för lång.  Håll remsan mellan fingrarna under underläppen och blås. Får du remsan att stiga?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Öppna en toapappersrulle och blås upp den fria ändan med en hårtork. Rikta hårtorken uppåt, sätt en pinne eller penna in i rullen så att den kan rulla fritt. Då du blåser med hårtorken flyger pappret upp, men jordens dragningskraft strävar till att dra det ner. Lufttrycket som uppstår, håller pappret svävande i luften, liksom i blåsningsexperimentet.

Vad hände?

När du blåser rör sig luften du blåser snabbare än den omgivande luften. Då sjunker lufttrycket ovanför pappersremsan. När luften runt omkring rör sig mot ett område med lägre lufttryck för att jämna ut tryckskillnaden, lyfts pappret uppåt.

Visste du...

Har du någon gång funderat på hur flygplan hålls i luften? Planet måste få en lyftkraft som motsvara dess tyngd. Detta får man med hjälp av vingarna som tvingas i en viss vinkel genom luften och lyfter planet med hjälp av trycket som bildas under vingarna, likt pappersremsan i experimentet Blåsning. Trycket under vingarna är större än ovanpå, vilket får till stånd en lyftkraft. Dessutom måste planet få en dragkraft som är minst lika stor som luftmotståndet. Planets jetmotorer ”blåser” det framåt. Kraften(från motorerna) och vingens profil gör alltså att flygplanet kan flyga.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar