Missä kulma on?

Onko kuutio pystyssä vai hieman vinottain? Vaihteleeko sen asento, kun katsot kuvaa pidempään?

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • katso kuvaa

Vaihe 1

Katso kuvaa: missä näet kulman?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Vastaavia kuvia on valtavasti. Hauska tapa kuluttaa aikaa, mutta älä tuijota kuvia liian kauan, ettei pää mene pyörälle!

Mitä tapahtui?

Katsot niin kutsuttua Neckerin kuutiota. Se, mitä näet, riippuu siitä, mihin keskität katseesi. Kulma voi näyttää olevan edessä tai takana.  Kuutio näkyy väliin ylä- ja väliin alaviistosta. Näkökulma voi muuttua aivoissasi itsestään tai tietoisen näkökulman vaihdon avulla. Harjoittelu auttaa tässä.

Tiesitkö...

Kuvan kuutio on piirretty ns. kavaljeeriperspektiivissä. Kavaljeeri- eli sotilasperspektiivissä katsojaa kohti olevan tason reunaviivat ovat luonnollisessa asennossaan, mutta siitä poispäin suorassa kulmassa olevat viivat esitetään 45 asteen kulmassa ja pituudeltaan puolittuneina. Esine näyttäisi sunnilleen tältä luonnossa, jos sitä katsotaan kaukaa ylä- tai alaviistosta siten, että esine näkyy kummastakin suunnassa noin 30 asteen kulmassa. Kavaljeeriperspektiivi on paljon käytetty ja silmämme ovat niin tottuneet siihen, että se näyttää luonnolliselta. Todellisuudessa mikään esine ei koskaan näy luonnossa kavaljeeriperspektiivissä.

Kokeile myös näitä temppuja

2 kommenttia

Kommentit

  • tempputehdas

    Yritä uudeestaan, kuva kääntyi, nyt on helpompi havaita illuusio:)

  • emppu

    En älynnyt…

Lähetä kommentti