Voiko peruna kellua?

Lasten suosikki, joka havainnollistaa hyvin myös aikuisille veden tiheyttä.

Kesto: 10 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • peruna
  • veitsi
  • suolaa
  • lusikka
  • vettä
  • kolme läpinäkyvää korkeareunaista kulhoa / lasia
  • (karamelliväriä)
  • pikari

Vaihe 1

Leikkaa peruna kolmeen yhtä suureen osaan.

Vaihe 2

Kaada yhteen kulhoon / lasiin kolme neljäsosaa vettä.

Vaihe 3

Kaada veteen runsaasti suolaa ja sekoita, kunnes suola on liuennut veteen (10 ruokalusikallista ¾ litraan vettä riittää hyvin).

Vaihe 4

Pane yksi perunan pala veteen.

Vaihe 5

Tee samanlainen liuos toiseen astiaan ja pane toinen perunan pala siihen.

Vaihe 6

Sekoita karamelliväri lämpimään veteen erillisessä astiassa. Lisää värjätty lämmin vesi lusikan avulla suolaveden ja perunan päälle. Älä sekoita värjättyä vettä suolaveteen. Missä peruna on? Mitä tapahtuu?

Vaihe 7

Täytä vertailun vuoksi kolmas kulho / lasi tavallisella vedellä ja pane kolmas perunan pala siihen.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Jos kaadat lämpimän värjätyn veden riittävän nopeasti, koko seos värjäytyy ja peruna jää kellumaan vesi-, suola- ja väriliuokseen.

Mitä tapahtui?

Olet juuri tutkinut loistoesimerkkiä Arkhimedeen laista. Toisin sanoen olet tutkinut fysikaalista periaatetta, joka selittää mikä saa esineet kellumaan. Esinettä nostava voima on yhtä suuri kuin sen syrjäyttämän nestemäärän paino. Siksi esineet, joiden tiheys on pienempi kuin nesteen, pysyvät pinnalla nostovoiman johdosta. Kun esineen tiheys on suurempi kuin veden, se uppoaa

Tempussa peruna kellui pinnalla suolavedessä eli suolaveden tiheys oli suurempi kuin perunan. Kun varovasti lisäsit lämmintä vettä päälle, peruna kellui vesikerrosten välissä. Makea lämmin vesi on ”kevyempää” ja sen tiheys on pienempi kuin perunan ja siksi se asettui perunan päälle. Kun panit perunan tavalliseen hanaveteen, se painui pohjaan, koska peruna oli tiheämpi kuin vesi eikä siksi kellu. Veden lämpötilalla on myös merkitystä. Lämpimän veden tiheys on pienempi kuin kylmän veden. Veden tiheys on suurimmillaan +4 asteessa.

Tiesitkö...

Olet varmaankin uinut kesällä järvessä tai meressä. Kun uit pinnassa, vesi tuntuu lämpimältä, mutta kun jalkasi menevät lähemmäs pohjaa, vesi voi tuntua kylmemmältä. Kylmä vesi on laskeutunut pohjaan, kun taas lämmin vesi pysyy pinnalla. Kylmä vesi on tiheämpää kuin lämmin vesi.  Vedessä, jonka suolapitoisuus on hyvin suuri, ihminen pysyy pinnalla itsestään. Suolaveden tiheys on suurempi kuin makean veden. Tällainen paikka on mm. Israelin ja Jordanian rajalla oleva Kuollut meri. Se sijaitsee 300 metriä merenpinnan alapuolella, joten sillä ei voi olla laskujokea mereen.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti