Muna pullossa

Pystytkö saamaan keitetyn munan pulloon ja sieltä pois? Tämä on perinteinen temppu, joka on tuttu monista Heurekan näyttelyistä. Temppu on peräisin ajalta, jolloin käytettiin lasisia maitopulloja, eli noin sadan vuoden takaa. Kerrotaan myös, että Heurekassa joku, joka näytti kuinka temppu tehdään, olisi onnistunut nielaisemaan munan!

Kesto: 10 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • keitetty (10 minuutin) muna
  • tarpeeksi suurisuinen pullo (ks. kuva)
  • tulitikkuja

Vaihe 1

Kostuta pullonsuu sisäpuolelta, mutta varo, ettei pullon pohjalle pääse vettä. Sytytä tulitikku ja pane se pulloon. Odota hetki, että ilma pullossa lämpenee.

Vaihe 2

Pane keitetty ja kuorittu muna pullonsuuhun korkiksi. Odota, että tulitikku sammuu, ja katso, kuinka muna imeytyy pulloon.

Vaihe 3

Muna on nyt hienosti pullossa, mutta miten sen saa sieltä ulos? Pidä pulloa ylösalaisin 45 asteen kulmassa suutasi kohti – näin pullo on juuri oikeassa asennossa munan putkahtaessa ulos.

Vaihe 4

Seuraavaksi pulloon pitää puhaltaa todella voimakkaasti. Tiivistä pullonsuu omalla suullasi, jotta ilma ei pääse pullosta pois. Puhalla rauhallisesti ja päättäväisesti, kunnes huomaat, että pullossa on painetta. Puhalla lopuksi vielä oikein voimakkaasti. Jos et saa puhallettua munaa ulos, voit panna pullon kuuman vesijohtoveden alle ja kokeilla, tulisiko muna näin ulos. Pidä pulloa samassa asennossa, jossa yritit puhaltaa sitä ulos. Ole varovainen, ettet polta sormiasi kuuman veden alla ja ettei lasipullo mene rikki.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Jos muna jumittuu pullonkaulaan, ilma ei ole tarpeeksi lämmintä.
Pulloksi sopii karahvimainen pullo, jonka suu on sen kokoinen, että muna sopii sen korkiksi. Mitä tilavampi pullo on, sitä varmemmin temppu onnistuu.
Voit myös yrittää saada munan pulloon ja pois kuumentamalla ja jäähdyttämällä pulloa vedellä. Tämä tapa ei ole yhtä tehokas, minkä vuoksi munan putoaminen pulloon kestää kauemmin. Korkkina toimiva muna päästää ilmaa jonkin verran ulos. Kun lämmin ilma jäähtyy, pullon sisällä olevan ilman tilavuus pienenee. Kun muna imeytyy osittain pulloon ja tiivistää sen suun, sinne ei enää pääse ilmaa. Sitä mukaa kuin ilma pullossa jäähtyy, pullon ilmanpaine pienenee ja niin pulloon syntyy alipaine. Muna puristuu pulloon paine-eron vaikutuksesta ja pullon sisä- ja ulkopuolinen ilmanpaine tasoittuu. Voit myös kaataa kuumaa vettä kattilaan, jolloin pulloa voi olla helpompi pitää pystyssä (kuin esimerkiksi pesualtaassa). Puhdista pullo temppujen välissä, varsinkin kun olet puhaltanut munan ulos.
Luomumunat saattavat olla hieman pienempikokoisia ja soveltua siksi paremmin tähän temppuun.Mitä tapahtui?

Kun sytytät tulitikun ja panet sen pulloon, pullon sisällä oleva ilma lämpenee, laajenee ja virtaa osittain ulos. Kun tulitikku sammuu, ilma jäähtyy ja pullon sisällä olevan ilman paine laskee.  Jos pullon suulle on laitettu joustava korkki keitetystä ja kuoritusta kananmunasta, niin ilma ei pääse virtaamaan takaisin pulloon. Paine-ero painaa munaa pulloon. Jos pullon suu on sopivan kokoinen ja paine-ero riittävä, niin lopulta muna solahtaa pulloon.
Munan saa pullosta samalla konstilla kuin se sinne menikin. Paine-erolla. Joko lämmität pulloa suun ollessa alaspäin tai puhallat pulloon ohjeen mukaan. Jälkimmäisessä tapauksessa on syytä olla varovainen, ettei vahingossa nielaise pullosta singahtavaa munaa.


Tiesitkö...

Lentokoneessa ilmanpaineen erot voi huomata vaikka jogurttipurkista, jos jogurttia sattuu olemaan tarjolla. Purkin kansi nousee kuprulle, koska lentokoneen matkustamossa paine pidetään alhaisempana kuin maanpinnalla. Kun purkki avataan, niin paine-erot tasoittuvat. Samaa voi itsekin kokeilla tyhjällä pehmeästä muovista tehdyllä muovipullolla. Pullo kiinni maassa ja yläilmoissa pullo pullistuu. Kun pullo avataan ilmassa, sen muoto palautuu. Jos se sen jälkeen suljetaan, niin maahan laskeuduttua pullon on mennyt osittain kasaan. Sama syy, ilmanpaineen erot.

Kokeile myös näitä temppuja

1 kommenttia

Kommentit

  • MV

    Tämä on loistotemppu. Sopivasuisen pullon löytäminen vain voi olla hankalaa.

Lähetä kommentti