Ilmatyynyalus

Tee itsellesi oma ilmatyynyalus, joka saa käyttövoimansa ilmasta. Lentävä matto, joka on ollut mukana Heureka-klassikot-näyttelyissä, toimii samalla periaatteella.

Kesto: 10 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

 • cd-levy
 • ilmapallo
 • korkki
 • liimaa
 • pora/naula

Vaihe 1

Ota muovikorkki ja tee sen keskelle reikä poralla/naulalla.
Liimaa korkki cd-levyyn niin, että reiät tulevat kohdakkain. Anna liiman kuivua kunnolla. Käytä liimaa reilusti, että se varmasti pitää. Paperiliima ei käy. Voit myös vahvistaa rakennetta vahvalla teipillä

Vaihe 2

Puhalla ilmapalloon ilmaa.

Kiinnitä ilmapallo korkkiin. Voit kiertää palloa muutamia kierroksia, ettei kaikki ilma tyhjene heti kiinnittäessäsi ilmapalloa.

Vaihe 3

Nosta palloa niin, että ilmaa pääsee ulos. Pidä pallo pystyssä ja laske ilmatyynyalus tasaiselle ja sileälle pinnalle, pöytä tai lattia sopii tähän hyvin. Voit tarvittaessa tönäistä ilmatyynyalusta hieman sormillasi, jos se ei heti lähde liikkeelle.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Kannattaa tehdä pieni reikä tai useampia pienempiä reikiä, niin että ilma ei tyhjene ilmapallosta liian nopeasti. Voit kokeilla myös sulaliimaa (liimapistoolia). Saatko aluksen toimimaan veden päällä? Me heurekalaiset testaamme asiaa parhaillaan…

Mitä tapahtui?

Vau, se liikkuu! Olet tehnyt oman ilmatyynyaluksen! Ilmapallosta vapautuva ilma muodostaa ilmatyynyn pöytäpinnan ja cd-levyn välille, mikä saa ilmatyynyaluksen liikkumaan käytännössä kitkatta. Ilmavirta työntää cd-levyä ja palloa ylöspäin  ja cd-levyn muoto estää ilmatyynyä katoamastaa hetkessä. Cd-levylle voi haluttaessa tehdät paperista helman kuten oikeallekin alukselle. Se pidentää aluksen kantokykyä, jolloin pallosta purkautuvan ilman aukkoa voidaan pienentää.

Tiesitkö...

Ilmatyynyalukset ovat hyvin monikäyttöisiä aluksia. Ne pystyvät liikkumaan erilaisilla alustoilla, kuten vedessä, jäällä ja maalla. Niitä käytetään paljon saaristossa, jossa voi erityisesti talvella

2 kommenttia

Kommentit

 • tempputehdas

  Aivan oikein! Kyseisesä vaiheessa olennaista on sileä ja tasainen pinta.

 • Varila Kalevi

  Vaihe 3. Pinnan, jolle ilma-alus lasketaan ei tarvitse olla suinkaan KITKATON, vaan tasainen sileä pinta. Kitkattomia pöydän pintoja ei ole olemassa eikä kitkaa tarvitse tässä eliminoida öljyllä tms. Olennaista on että pöydän pinta on tasainen ja sileä esim. laminaattipinnoite.

Lähetä kommentti