Ilmapallovarras

Onnistutko keihästämään ilmapallon vartaaseen? Olet varmasti syönyt herkullisia grillivartaita, mutta miten tehdään ilmapallovarras? Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

ilmapallo varrastikku

Vaihe 1

Puhalla ilmapalloon ilmaa ja solmi se kiinni.

Vaihe 2

Työnnä varrastikku varovasti, mutta päättäväisesti pallon sisään. Työnnä varrastikku sisään ilmapallon päästä ja ulos solmun vierestä. Varo, ettei pallo puhkea.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Näytä temppu kaverillesi ja haasta hänet tekemään temppu työntämällä varrastikku poikittain ilmapallon läpi eli sivulta sivulle. Tee itsellesi oma ilmapallo, johon panet pari pientä teipin palaa ilmapallon sivuille ja työnnä varrastikku näiden palojen läpi. Anna kaverillesi tavallinen ilmapallo, kun on hänen vuoronsa työntää varras sivuttain ilmapallon läpi – ja se puhkeaa!

Mitä tapahtui?

Ilmapallo on valmistettu polymeereistä, jotka laajenevat eniten ilmapallon sivuille, kun puhallat palloon ilmaa. Ilmapallon päät pysyvät joustavampina, ne antavat periksi ja venyvät. Kun varrastikku painetaan ilmapallon läpi, pallo ympäröi tikkua niin, ettei ilmaa pääse ulos. Ilmapallon pinta laajenee, kun puhallat palloon ilmaa. Ilmapallon ilmanpaine kasvaa, mitä enemmän puhallat ilmaa palloon. Ilmapallo puhkeaa, kun kaverisi työntää varrastikun siihen sivulta, jossa ilmapallon pinta on jännittynyt. Ilmanpaine on noin kymmenen prosenttia suurempi ilmapallon sisä- kuin ulkopuolella. Kun pallo puhkeaa, paine-erot tasoittuvat. Polymeerit ovat molekyyliketjuja, joita on eri muoveissa. Ketjut muodostavat tietyissä tapauksissa kalaverkkomaisen rakenteen. Erilaisten lisäaineiden avulla muovista voidaan tehdä kestävä, pehmeä tai vaikkapa joustava materiaali. Kun terävä tikku työnnetään ilmaa täynnä olevaan ilmapalloon, pallon sisällä oleva paine repii pallon materiaalin hajalle. Tilanne on ihan sama kuin paperiarkkia revittäessä. Sekin lähtee repeytymään helposti vasta sitten, kun siihen tekee ensin pienen alun. Kokeile. Teippi estää ilmapallon materiaalia repeämästä, pääsemästä alkuun. Teipin materiaali kestää vetoa paljon paremmin kuin ilmapallon kumi, joka puolestaan ehjänä pintana on hyvin joustavaa.

Tiesitkö...

Paine ilmapallon sisällä pienenee mitä enemmän sinne puhalletaan ilmaa. Tämän ehkä hämmästyttävän ilmiön on jokainen vappupalloja täyteen omilla keuhkoillaan varmaan havainnut. Puhaltamisen alussa pitää puhkua paljon enemmän kuin lopussa. Sama ilmiö havaitaan myös päästettäessä ilma pois pallosta ja pallo vapaaksi. Pallo ottaa lentäessään kovan loppukirin. Nämä ilmiö johtuvat pääasiassa siitä, että ilmapallon kumi on pienessä pallossa paljon paksumpaa kuin täyteen puhalletussa. Paksun kumin venyttäminen vaatii paljon enemmän voimaa kuin ohuen. Lopulta kumin kimmoisuuden raja tulee vastaan. Puhallettaessa paine kasvaa, puhaltaminen vaikeutuu kunnes kumin lujuus pettää ja pallo puhkeaa lopulta.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti