Svävare

Tillverka enkelt din egen svävare som får sin kraft från luften.  Flygande mattan, som varit en del av Heurekas klassiker- utställning, fungerar enligt samma princip.

Tid: 10 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • ballong
  • kork
  • lim
  • borr/spik

Steg 1

Ta en plastkork och borra/spika hål i mitten. Limma korken på cd-skivan så att hålen kommer på varandra. Låt limmet torka en god stund. Använd mycket lim så det håller. Papperslim fungerar inte. Du kan också stärka konstruktionen med stadig tejp.Steg 2

Blås upp en ballong.  Sätt ballongen på korken. Du kan snurra ballongen några varv, så att luften inte töms direkt då du fäster den på korken.

Steg 3

Skruva upp ballongen så att luften kan komma ut . Håll ballongen upprätt och släpp svävaren på en jämn och slät yta. Du kan puffa till den lite med fingrarna om den blir på ställe.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Det är bra att göra ett litet hål eller några mindre, så att luften från ballongen inte töms för snabbt. Du kan också prova med smältlim (limpistol). Får du den att fungera på vatten? Vi har testningar på gång här på Heureka…

Vad hände?

Wow. Det funkar! Du har tillverkat en egen svävare! Luften som frigörs från ballongen bildar en luftkudde mellan bordsytan och cd-skivan, viket får svävaren att röra på sig så gott som friktionsfritt. Luften pressar cd:n uppåt och cd:ns form medför att luften inte försvinner direkt.

Visste du...

Svävaren är en mycket mångsidig farkost. De kan röra sig på varierande områden som vatten, is och land. Svävaren används mycket i skärgården där det speciellt under vintern kan vara svårt att röra sig.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar