Värihyrrä

Mistä auringon valkoinen valo koostuu? Tee värihyrrä ja näe valkoisen valon värit.

Kesto: 10-15 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • valkoista kartonkia (paperia)
  • värikyniä
  • sakset
  • astelevy
  • terävä lyijykynä

Vaihe 1

Piirrä ympyrä, jonka halkaisija on 10 cm. Jaa ympyrä seitsemään yhtä suureen sektoriin astelevyn avulla.
Väritä sektorit sateenkaaressa näkyvillä eri väreillä: punaisella, oranssilla, keltaisella, vihreällä, sinisellä, indigonsinisellä ja violetilla.

Lataa valmis malli täältä värihyrrä.

Vaihe 2

Leikkaa ympyrä ja pane kynä (tai puikko) ympyrän keskellä olevan reiän läpi. Jos käytät tavallista paperia, voit liimata reiän kohdalle palan kartonkia, jotta siitä tulee kestävämpi.

Vaihe 3

Pyöritä. Lyhyempää kynää on helpompi pyörittää, koska ympyrä on lähellä kynän kärkeä. Kokeile muutamia kertoja, että löydät oikean pyörittämistekniikan. Seuraa, mitä väreille tapahtuu.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit teipata ympyrän kynään kiinni, jotta se ei irtoa niin helposti. Lyhyt kynä on parempi kuin pitkä. Väritä hyrrä eri tavoin eri väri- ja muotovariaatioilla. Kokeile myös tehdä oma sateenkaari – vaikutus on silloin päinvastainen.

Mitä tapahtui?

Huomasit varmasti, että värit tahtovat sekoittua ja muuttua värittömämmiksi.  Mitä vaaleampia värit alun perin ovat ja mitä nopeammin saat hyrrän pyörimään, sitä valkoisempi väreistä tulee. Auringosta tuleva valo näyttää valkoiselta, mutta se koostuu spektrin väreistä, joilla on eri aallonpituudet.
Näköaisti ei havaitse spektrin värejä jatkuvasti muuttuvina väreinä, vaan hahmottaa ne kuutena tai seitsemänä eri värinä. Punaisena, oranssina, keltaisena, vihreänä, sinisenä, indigona ja violettina. Kun värihyrrä tehdään näistä väreistä, niin ne nopeasti hyrrää pyöritettäessä sekoittuvat tavalla, jonka silmä kokee valkoisena värinä. Silmää on helppo huijata.

Tiesitkö...

Television värikuva koostuu vain kolmesta perusväristä: punaisesta, vihreästä ja sinisestä. Niiden keskinäisiä kirkkauksia vaihtelemalla saadaan aikaan yhdistelmiä, jotka silmä kokee eri väreinä. Värihyrrällä illuusio yhdestä väristä saadaan aikaan nopealla pyörimisellä, televisiossa se perustuu niin pieniin väripisteisiin, ettei silmä erota yksittäisinä pisteinä vaan pintana.

Sateenkaaren värien lukumäärä ei ole siinä mielessä "vakio", että se on osin kulttuurisidonnainen.  Joissakin päin maailmaa sateenkaaressa "nähdään" seitsemän väriä, joissakin taas vain kuusi. Kuuluisa fyysikko Isaac Newton kertoi sateenkaaritutkimuksissaan värejä olevan vain viisi: punainen, keltainen, vihreä, sininen ja violetti.


Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti