Kromatografia

Tällä menetelmällä voit nähdä värien rakennusaineet yllättävällä tavalla. Katso, miten värit jakautuvat ja paljastavat, millaisia ne todellisuudessa ovat. Heurekassa menetelmää on käytetty rikoslaboratoriossa.

Kesto 15 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • valkoinen suodatinpussi
  • sakset, vettä
  • vesiliukoisia värikyniä (huopakyniä)
  • purkki
  • paperiliitin
  • puikko/naru

Vaihe 1

Täytä purkki puoliksi vedellä.
Pane puikko/naru poikittain purkin yläreunan päälle. Leikkaa valkoisesta suodatinpussista noin 1 cm leveitä paperisuikaleita.

Vaihe 2

Piirrä värikynällä piste parin senttimetrin päähän paperisuikaleen toisesta päästä. Käytä myös mustia ja ruskeita kyniä.

Vaihe 3

Pane paperisuikale purkin reunalla olevan puikon päälle niin, että väripiste tulee vedenpinnan yläpuolelle ja suikaleen pää vedenpinnan alle.
Kiinnitä paperisuikaleet paperiliittimellä niin, että ne pysyvät paikallaan.

Vaihe 4

Seuraa, miten värit muuttuvat. Mitä voit tästä päätellä?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

 Voit kirjoittaa lyijykynällä paperisuikaleiden päähän, mikä väri niissä oli alun perin. Tai numeroida suikaleet ja merkitä listaan, mikä väri kussakin suikaleessa on. Voit jatkaa käytettyjen värien tutkimista värittämällä makeisia seuraavasti:
Pane makeiset muutaman vesipisaran päälle foliopalalle. Odota, että väri liukenee veteen. Leikkaa suodatinpussista suikaleita ja pudota suikaleelle yksi väripisara (voit käyttää tähän apuna hammastikkua). Pane suikale veteen samalla tavoin kuin kromatografiatempussa. Alkuperäisen värin nimi kannattaa kirjoittaa suikaleen päähän. Tai luetteloi numerot väreineen kuten edellä.
Järjestä kaverisi kanssa kisa, jossa selvitätte kromatografian avulla, mitä kyniä on käytetty.

Mitä tapahtui?

Sana kromatografia tarkoittaa värikirjoitusta, ja kromatografia on erottelumenetelmä. Tempussa erottelit värit toisistaan. Kapillaari-ilmiö saa veden imeytymään paperisuikaleessa ylöspäin. Kun vesi ohittaa värin, väri liukenee veteen ja kulkeutuu ylöspäin veden kulkusuuntaan. Eri värit liukenevat eri nopeudella ja voit seurata, millaisia jälkiä värit jättävät liikkuessaan paperisuikaletta pitkin. Näet myös, mitä värejä on käytetty, jotta on saatu se väri, jonka olet värittänyt liuskaan.

Tiesitkö...

Aineita voi erotella useammalla erilaisella kromatografisella tavalla. Tätä menetelmää käytetään, kun halutaan erotella ja analysoida eri aineita. Kemiallisia analyyseja, joita tehdään kromatografian avulla, voidaan käyttää myös rikostutkinnassa.

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti