Putoava kahvikuppi

Voiko tämä olla totta? Kahvikuppi on saanut kyytiä useissa Heurekan esityksissä. Uskallatko kokeilla?

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • avainnippu tai kahvikuppi
  • mutteri
  • hyvin luistavaa narua (esim. puuvillanarua)

Vaihe 1

Leikkaa naru samanpituiseksi kuin ojennetut kätesi. Sido narun toiseen päähän mutteri ja toiseen avainnippu / kahvikuppi. Avainnipun / kahvikupin on oltava riittävän raskas (useampi avain tai raskas avaimenperä).

Vaihe 2

Pidä mutterista kiinni toisella kädellä ja anna avainnipun / kahvikupin roikkua vapaasti.
Nosta toisen käden etusormi narun alle niin, että avainnippu / kahvikuppi roikkuu noin 10 cm etusormesi alla. Ojenna kädet eteen ja varmista, että naru kiristyy.

Vaihe 3

Päästä mutterista irti ja anna avainnipun / kahvikupin pudota maahan, niin että naru liukuu pitkin sormeasi.  Toivottavasti nippu / kuppi pysähtyy ennen lattiaa!
Seuraa miten temppu toimii, ja harjoittele monta kertaa avainnipulla, ennen kuin vaihdat sen kahvikuppiin. Aloita kahvikupin kanssa niin, että sen alla on jotakin pehmeää siltä varalta, että se putoaa koko matkan lattiaan.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Mieti, mitä tapahtuu ja miten kappaleet liikkuvat, ennen kuin päästät otteesi mutterista. Jännitysmomentti kasvaa, kun pääset kahvikuppivaiheeseen. Etusormen sijasta voit käyttää kynää, sillä karhea naru voi hangata ikävästi sormeen.

Mitä tapahtui?

Avainnippu / kuppi alkaa pudota maahan, mutta pysähtyy hetken kuluttua. Temppuun vaikuttaa monta tekijää, kuten langan pituus, avainnipun / kupin ja mutterin painot sekä langan ja sormen välinen kitka. Keskeinen tekijä on kuitenkin se, että kun mutteri kiertää langan päässä sormen ympärillä, kiertoliikkeestä aiheutuu lankaan voima, joka vetää lankaa kireämmälle sormen ympärille.  Silloin langan ja sormen välinen kitka kasvaa lopulta niin suureksi, että lanka ei pääse enää liukumaan sormea pitkin. Kupin putoaminen pysähtyy, kun kitka tulee suuremmaksi kuin kupin paino.

Tiesitkö...

Heiluri toimii vastaavalla tavalla. Esimerkiksi keinua voisi ajatella heilurina. Jos keinu on kiinnitetty narulla tai kettingillä, et voi itse ottaa niin kovaa vauhtia, että keinu menisi ympäri. Ennen harrastettiin keinuja, joiden aisat oli tehty puusta. Niillä hurjapäisimmät keinujat pyörivät ympäri kuin voimistelijat jättiläistä tehdessään.

Kokeile myös näitä temppuja

1 kommenttia

Kommentit

  • Arja

    Onpas jänniä kokeiluja… täytyisi ihan yrittää joskus!

Lähetä kommentti