Den fallande kaffekoppen

Är det sant!? Kaffekoppen har fått fart i ett flertal Heureka shower. Vågar du pröva på?

 

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • nyckelknippa / kaffekopp
  • mutter
  • snöre som glider bra (bomullssnöre).

Steg 1

Klipp snöret så att det är nästan lika långt som dina utsträckta armar. Bind fast den ena ändan av snöret i muttern och andra ändan i nyckelknippan /kaffekoppen. Knippan / koppen måste vara tillräckligt tung (många nycklar eller tung nyckelring).

 

Steg 2

Håll i muttern med ena handen och låt nyckelknippan /kaffekoppen hänga fritt.
Lyft andra handens pekfinger under snöret, så att nyckelknippan/kaffekkoppen hänger ungefär 10 cm under ditt pekfinger. Sträck armarna framåt och se till att snöret är spänt.

Steg 3

Släpp taget om muttern och låt nyckelknippan /kaffekoppen falla ner mot marken, så att snöret glider längs ditt finger.  Hoppas knippan /koppen stannade i tid före golvet!
Följ med vad som händer, och öva många gånger med nyckelknippan innan du ersätter knippan med en kaffekopp. Kom även då ihåg att börja så du har något mjukt under kaffekoppen, ifall det skulle råka sig att den skulle falla hela vägen ner till golvet.

 

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Fundera på vad som händer och hur kropparna rör sig innan du släpper taget om muttern. Spänningsmomentet blir större då du har avancerat till kaffekoppstadiet. Du kan använda en penna i stället för pekfingret, beroende på hurdant snöre du använder kan det göra ont i fingret. .

 

Vad hände?

Nyckelknippan börjar falla ner mot marken, men stannar efter ett tag. Friktionen mellan tråd och finger, mutterns tyngd, rörelsen i vågrät riktning, snörets längd och tyngden på kaffekoppen inverkar alla på resultatet. Muttern åker runt pekfingret och snöret viras runt pekfingret. När avståndet från rotationsaxeln (snörets längd) blir kortare, ökar muttern farten och nyckelknippans / kaffekoppens  nedfart bromsas upp så att den stannar.

 

Visste du...

Pendeln fungerar på liknande sätt. Man kan tänka sig att en gunga fungerar som en pendel. Riktigt så hård fart att gungan skulle slå runt får du ändå inte. Förr i tiden då gungorna såg lite annorlunda ut, kunde detta ske.


Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar