Öppna inte!

Testa om dina kompisar eller någon i din familj kan motstå frestelsen att öppna flaskan!

Tid: 10min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • tom plastflaska med kork
  • nål
  • vatten
  • tusch

Steg 1

Stick ett hål med nålen nertill i flaskan

Steg 2

Skriv ”ÖPPNA INTE” med hållbar tusch på flaskan. Håll fingret på hålet medan du fyller flaskan med vatten.
Du kan färga vattnet för att få det bättre synligt.  Sätt korken på plats och ta fingret från hålet.

Steg 3

Prova att öppna korken. Det lönar sig att vara ute eller vid en lavoar.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Du kan göra flera hål. Om det är svårt att täcka hålen med fingrarna, kan du fylla på vatten då flaskan står i vattnet. Då behöver du inte hålla för hålen. Sätt på korken. Placera flaskan på bordet. Någon har alltid svårt att motstå frestelsen!
Prova med såpvatten. Fungerar experimentet då?


Vad hände?

Vattnet vill rinna ut genom hålen eftersom jordens dragningskraft ”drar” vattnet neråt hela tiden, oberoende om korken är på eller inte. Vattnet hålls kvar i flaskan eftersom du sätter på korken genast och lufttrycket utanför flaskan pressar vattnet vid hålen och håller flaskan tät. Vid hålen finns det en balans mellan det yttre trycket från luften utanför flaskan, och trycket från vattnet som finns i flaskan. Eftersom luften utanför flaskan inte kommer åt att trycka vattnet neråt när korken är på, händer det ingenting. När korken sedan öppnas, kommer luften utanför tillsammans med jordens dragningskraft att trycka vattnet neråt, och vattnet sprutar ut genom hålet/hålen.

Visste du...

Samma fenomen kan du hitta i hävert, där man med hjälp av en slang överför vätska från en behållare till en annan. T.ex. då man byter vatten i ett akvarium. Behållaren dit vattnet töms måste vara placerad på lägre nivå än på vilken akvariet. Vattnet kan tömmas utan pump på grund av det tryckskillnad som uppstår.

Pröva också de här experimenten

1 kommentarer

Kommentarer

  • Lasse

    Gjorde de många gångr och barnen skratta så dom kikna

Skicka kommentar