Kolikolle vauhtia

”Rahakas” tapa havainnollistaa liike-energian säilymistä. Tässä tempussa voit käyttää esimerkiksi omaa Heureka-kolikkoasi.

Kesto: 1 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • 2 euron kolikko
  • 1 euron kolikko
  • 20 sentin kolikko
  • tai vain 3 erikokoista kolikoita

Vaihe 1

Pane 1 euron (tai keskikokoinen) kolikko pöydälle ja paina sitä koko tempun ajan sormella pöytää vasten niin, että se pysyy ihan paikallaan. Aseta 20 sentin (tai pienin) kolikko 1 euron kolikon viereen niin, että se on kiinni 1 euron kolikossa.    

Vaihe 2

Tönäise 2 euron (suurinta) kolikkoa niin, että se osuu 1 euron kolikkoon vastakkaiselle puolelle kuin millä 20      sentin kolikko on. Mitä 20 sentin kolikolle tapahtuu?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Kannattaa valita alustaksi mahdollisimman tasainen pinta (pienin mahdollinen kitka) ja pitää huoli siitä, että 1 euron kolikko pysyy tiukasti paikallaan. Tällä tempulla voit myös yllättää ystäväsi: pyydä häntä painamaan kolikkoa pöytää vasten ja huolehtimaan, että se ei varmasti liikahda. Kun saat ystäväsi uurastuksesta huolimatta pikkukolikon hienoon vauhtiin, voit kysyä, onko hän varma, ettei päästänyt kolikkoa liikkumaan. Vaihtakaa sitten osia.

Mitä tapahtui?

2 euron kolikon iskun voima siirtyy 1 euron kolikon kautta 20-senttiseen. Vaikka metalli on kovaa, se on myös kimmoisaa ainetta. Keskimmäinen kolikko ei itse liiku, vaan iskun voima kulkee paineaaltona kolikon lävitse.  Siksi näyttää siltä, että 20-senttinen lähtee liikkeelle samalla hetkellä, kun 2 euron kolikko osuu euron kolikkoon.  Kolikoiden törmäys on lähes kimmoinen. Kimmoisissa törmäyksissä suurin osa yhteisestä liike-energiasta siirtyy pienemmälle törmääjälle. Siksi pieni kolikko lähtee liikkeelle paljon suuremmalla nopeudella kuin millä 2 euron kolikko osuu euron kolikkoon.

Tiesitkö...

Jos olet joskus pelannut krokettia, olet varmaan kokeillut tähän samaan ilmiöön perustuvaa temppua, jolla saat kopautettua vastustajasi pallon väärään suuntaan. Jos temppu on sinulle vielä vieras, voit kokeilla sitä ensi kerralla krokettikentällä: lyö pallosi kiinni vastustajan palloon ja aseta jalkasi oman pallosi päälle niin, että se pysyy paikallaan samalla kun lyöt siihen. Tähtää hyvin ja kopauta voimalla – ja vastustajasi pallo lähtee – kuten tempun 20-senttinen – vauhdilla vastakkaiseen suuntaan, vaikka oma pallosi pysyy paikallaan. Mutta ethän tee tätä liian usein –  ainakaan pikkusiskolle tai -veljelle, ettei pelistä häviä reilun pelin henki.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti