Metallin lävistys

Tee neulalla reikä metalliin! Kuulostaako mahdottomalta? Tarvitaan vain muutama apuväline ja hiukan aikuisen apua – ja onnistut varmasti.

Kesto: 10 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • neula, metallitölkki
  • vasara
  • viinipullon korkki
  • sakset / puukko
  • sormustin

Vaihe 1

Leikkaa korkki lyhyemmäksi kuin neula. Pyydä aikuista auttamaan tässä.

Vaihe 2

Paina (esim. sormustimen avulla) neula korkin läpi niin, että sen kärki hieman tulee ulos korkin alapuolelta. Käytä pöydän reunaa tai muuta kovaa alustaa tukena painaessasi neulaa läpi.

Vaihe 3

Pane korkki metallitölkin päälle ja lyö vasaralla neulan toiseen päähän. Saitko neulan tölkistä läpi?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Varo ettet neulaa lyödessäsi katkaise sitä. Voit kokeilla samaa myös oikein ohuella naulalla.

Mitä tapahtui?

Mitä luulet että tapahtuisi, jos korkkia ei olisi? Aivan, neula taittuisi vasaran alla. Nyt saat neulan menemään metallitölkin läpi todella helposti. Neulaa ympäröivä korkki tukee neulaa niin, että se ei pääse taipumaan mihinkään suuntaan.

Vasaralla lyödessä syntyvä voima kohdistuu neulan kärkeen ja on suhteellisen suuri. Kun neula on suora eikä taivu paljon, se kestää tämän kuormituksen. Jos se taipuu, tapahtuu niin kutsuttu voiman siirtymä eikä neula kestä yhtä paljon kuormitusta.

Tiesitkö...

Saman voit kokea punnertaessasi. Pystyt pitämään itseäsi pitkään samassa asennossa niin kauan kuin käsivartesi ovat suorina lattiaa vasten ja kannattelevat painoasi. Kun taivutat käsiäsi ja pysähdyt tähän asentoon, tuntuu heti paljon raskaammalta etkä jaksa pitää itseäsi kauan tässä asennossa. Sama pätee temppuun: kun neulaa taivutetaan, sillä ei ole enää voimaa tunkeutua metallin läpi.

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti