Kynttilän sammutus

Joulukynttilät tiedetemppukäyttöön!

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • kynttilä
  • tulitikkuja
  • kannu,
  • etikkaa,
  • soodaa

Vaihe 1

Sytytä kynttilä. Kaada kannuun muutama desilitra etikkaa.

Vaihe 2

Lisää joukkoon muutama teelusikallinen soodaa ja sekoita.

Vaihe 3

Kallista kannua varovasti kohti kynttilää niin, ettei nestettä valu kannusta. Saatko kynttilän sammumaan?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Mitä tapahtui?

Kun lisäät etikkaan soodaa, tapahtuu kemiallinen reaktio. Reaktiossa muodostuu vettä ja hiilidioksidikaasua. Kaasu on raskaampaa kuin ilma ja laskeutuu alaspäin. Koska emme näe kaasua, temppu on aivan kuin taikatemppu. Kun kallistat kannua kohti kynttilää, osa kaasusta tulee ulos kannusta, ja koska kaasu on raskaampaa kuin ilma, se painaa ilmaa alas ja tukahduttaa liekin. Hiilidioksidi on palamistuote, eli siksi se ei pala, vaan sammuttaa kynttilän.  Ilmassa oleva happi puolestaan on toinen osapuoli palamisreaktiossa. Kun esimerkiksi puhallat nuotioon, se palaa paremmin koska puhaltamalla syötät tuleen happea.  Näin siitäkin huolimattaa, että keuhkoista tulevassa ilmassa on enemmän hiilidioksidia ja vähemmän happea kuin ilmassa normaalisti. Puhallus on kuin  joissakin autoissa oleva turboahdin, jolla syötetään palamisen tarvittavaa happea paineella palotilaan. Vaikka hapen suhteellinen osuus ilmassa on pienempi, niin määrällisesti sitä tulee puhaltamalla palavaan puuhun paljon enemmän kuin vapaasti virtaamalla.

Tiesitkö...

Tulipalojen sammuttamiseen käytetään erilaisia sammuttimia. Vesi on ehkä tunnetuin sammutusaine, mutta sitä ei aina suositella sammuttamiseen, esimerkiksi rasvapalojen sammuttamiseen vettä ei saa käyttää. Erilaiset jauhe- ja vaahtosammuttimet tukahduttavat ja jäähdyttävät palavan kohteen, aivan kuten hiilidioksidisammutinkin. Palaminen lakkaa, kun palava aine ei saa enää happea tai lämpötila laskee liian alhaisksi. Molempi tietysti parempi.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti