Vad ser du?

Våra sinnen är otroliga. Pröva hur ditt synsinne reagerar på  bilden.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • se på bilden

Steg 1

Titta på bilden, vad ser du?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Det finns massvis med liknande bilder. Ett roligt sätt att fördriva tiden med, men inte för länge att du inte blir för snurrig!

Vad hände?

Bilden i fråga kallas för Rubins vas och är en psykologisk bild. Beroende på vilkendera färg du ser som bakgrund, upplever du bilden på olika sätt.
Du har upplevt en synvilla, något som gett dig en förvrängd bild av verkligheten, en optisk illusion.  Ditt öga ser något som hjärnan tolkar och du uppfattar det som den bild du ser på. Det hjärnan tolkar bilden till kan bli ologiskt. Hjärnan tolkar bilden enligt den ”information” den har från tidigare. Illusionen kan basera sig  på hur bilden är uppbyggd, vilka färger och former den innehåller, vilket intryck av djup bilden framkallar.
Ögat fångar upp ljus. Näthinnan som ligger i botten på ögat, uppfattar ljuset med sina synceller, stavar och tappar. Stavarna uppfattar ljusstyrkan medan tapparna är känsliga för färger. Det finns tre olika typers tappar, de som uppfattar grönt, blått och rött. Dessa nervceller skickar impulser till hjärnan, som registrerar att vi har sett något.

Visste du...

Då vi vill skapa en uppfattning om vår omgivning använder vi oss mest av vårt synsinne.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar