Den växande ballongen

Fyll ballongen med hjälp av varm luft. Onödigt att blåsa upp ballonger  mera….

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • ballong
  • tom plastflaska
  • varmt vatten
  • handduk

Steg 1

Sätt ballongen på flaskans mynning.

Steg 2

Värm flaskan under kranen med hett vatten eller vät en handduk med hett vatten och linda den runt flaskan.
Följ med när ballongen får liv.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Du kan sätta ballongen innanför en bokpärm och se hur bokpärmen lyfts en bit

Vad hände?

Då du värmer flaskan, värmer du med samma gång luften innanför flaskan. Luften expanderar, d.v.s. utvidgas då den blir varmare. Luftens molekyler börjar röra sig mera och därmed tar de mera utrymme. Då luften utvidgas, tar den mera utrymme och fyller på detta sätt ballongen

Visste du...

I bastun har du säkert märkt att luften är varmare på översta laven. Den varma luften är lättare och stiger uppåt. Samma fenomen fungerar med varmluftsballonger. Varmluftsballongerna får sin lyftkraft från den varma luften som stiger uppåt. Massan på det som ska lyftas och temperaturen på utsidan bestämmer hur varm luften ska vara för att kunna lyfta upp varmluftsballongen.
I olika konstruktioner måste man beakta den termiska expansionen (variationerna i temperaturen och dess inverkan på olika material). Som exempel kan nämnas elledningarna som spänns på vintern då det är kallt och hänger löst på sommaren då det är varmt.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar