Väggen är i vägen

Håller du balansen?

Tid: 1 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • vägg

Steg 1

Ställ dig att stå med sidan mot väggen, med ena axeln och foten tätt mot väggen.

Steg 2

Försök nu lyfta på andra foten, d.v.s. den som inte är tätt mot väggen.

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

Utmana kompisen att göra experimentet, ”du behöver bara… Prova att balansera på balansbrädor och dylika redskap i en lekpark. Fundera på hur du kan hållas i balans i olika lägen.

Vad hände?

Det är omöjligt lyfta på foten utan att falla. Foten som är tätt mot väggen kan inte ha hela kraften och massan på sig utan att ändra position. Du märker detta om du står fritt och lyfter ena benet. Din tyngdpunkt förändras. När du står mot väggen och försöker flytta din tyngdpunkt, låter inte väggen dig göra det. Den är i vägen för en tyngdpunktsförändring som medgör att du står lite snett.
Tyngdpunkten bestäms av kroppens form och av dess massa. Då mänskan står upprätt är hennes tyngdpunkt någonstans i mitten av magen. Du kan upprätthålla din balans med alla dina kroppsdelar liksom armar och ben, genom att röra på dem. Du behöver en stödyta t.ex. fötterna då vi står i upprätt position, (eller på dina händer om du står på händer),för att hållas i balans. Tyngdpunktens lodräta projektion, (dvs det ställe ovanför vilken tyngdpunkten befinner sig) bör hamna innanför stödytan för att man skall hålla balansen (eller någonstans mellan stödytorna ifall de är flere, tex när man står på två ben).

Visste du...

Din tyngdpunkt förändras hela tiden då du rör på dig. Utan att lägga märke till det, parerar du med dina armar och ben för att hållas igång. Gymnaster och akrobater är väldigt skickliga på att hitta sin tyngdpunkt i olika lägen och upprätthålla balansen i de mest häpnadsväckande positioner.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar