Kromatografi

Här kan du se färgernas byggstenar på ett överraskande sätt. Följ med hur färgerna delar på sig och visar hurdana de egentligen är. På Heureka har metoden använts i Detektivlaboratoriet.

Tid: 15 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

 

  • vit kaffefilterpåse
  • sax, vatten
  • vattenlösliga färgpennor(filtpennor)
  • burk
  • klämmare
  • pinne/snöre

 

Steg 1

Fyll burken till hälften med vatten.
Placera pinnen/snöret tvärs över burkens kanter. Klipp ungefär 1cm breda pappersremsor av den vita kaffefilterpåsen.


Steg 2


Rita en punkt med färgpennan ett par centimeter från ena ändan av pappersremsan. Använd också svarta och bruna pennor.


Steg 3

Placera pappersremsan på pinnen som ligger på kanten av burken så att färgpunkten är ovanför vattenytan och ändan av remsan är under vattenytan.  Fäst med klämmaren så att pappersremsan hålls på plats.


Steg 4

Följ med hur färgerna ändras. Vilka slutsatser kan du dra av det?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Testa!

 Du kan skriva med blyerts i andra ändan av filterbiten vilka färgerna var ursprungligen.  Eller numrera dem och göra en lista på färger respektive nummer på en annan lista. Om du vill, kan du gå vidare och studera färgerna som använts till att färgsätta godis, genom att prova följande:
Placera godisen på några droppar vatten på en foliebit. Vänta att färgen löser sig i vattnet. Klipp ut remsor av kaffefiltret och droppa en färgdroppe på filterbiten (du kan använda en tandpetare som hjälp.) Placera filtret i vatten precis på samma sätt som i kromatografi experimentet. Det kan löna sig att skriva ursprungsfärgen i ändan av kaffefilterbiten. Eller göra en lista med nummer och färger som nämnts här ovan.
Ordna en tävling med kompisen där ni reder ut vilka pennor som använts, med hjälp av kromatografi.


Vad hände?

Ordet kromatografi betyder färgskrift, kromatografi är en separationsmetod. I experimentet separerade du färger från varandra. Vattnets kapillärkraft gör att vattnet sugs uppåt längs med pappersremsan. När vattnet passerar färgen, löser sig färgen och färdas uppåt i vattnets riktning. Olika färger löser sig olika snabbt, du kan följa hurdana spår färgerna lämnar efter sig då de rör sig längs pappersremsan. Du kan se vilka färger som använts för att få just den färg du ritat på remsan.

Visste du...

Det finns flera olika kromatografiska sätt att separera ämnen på. Denna metod används inom forskning då man försöker separera och analysera olika ämnen. Kemiska analyser som är gjorda med hjälp av kromatografi kan även användas i brottsutredningar.

Pröva också de här experimenten

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar