Romahtava tölkki

Haluatko yllättää kaverisi? Tämän hauskan tempun  Ole varovainen temppua tehdessäsi!

Kesto: 1 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • juomatölkki
  • viivoitin
  • kynä

Vaihe 1

Pane tyhjä tölkki lattialle.

Vaihe 2

Asetu varovaisesti seisomaan toinen jalka tölkin päällä. Voit ottaa tukea pöydänreunasta tai vastaavasta ennen kuin panet koko painosi tölkin päälle.

Vaihe 3

Pyydä kaveriasi lyömään viivoittimella nopeasti tölkin kylkeen. Ei liian kovaa, yrittäkää ensin napsauttaa tölkkiä varovasti.  Meneekö tölkki kasaan?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit kokeilla tätä myös spagetin palalla, jonka panet poikittain etusormen ja peukalon väliin. Kun puristat spagettia sormilla, spagetti murtuu ja katkeaa. Ensin se taipuu ja kun puristat kovemmin ja voima kasvaa, se murtuu. Kyseessä on tölkkitempusta tuttu ilmiö - nurjahtaminen.

Mitä tapahtui?

Tölkki kestää painosi, kun kuormitus kohdistuu siihen suoraan päältä päin, toisin sanoen painosi voima kohdistuu tölkkiin ylhäältä käsin kohtisuorassa. Pieni muutos voiman suunnassa vaikuttaa tölkkiin ja saa sen lysähtämään kasaan. Niin kauan kuin puristus kohdistuu tölkkiin suoraan ja tasaisesti samasta suunnasta (tässä tapauksessa suoraan päältä päin), se kestää sen. Kun tölkkiin osuu pienikin isku sivulta, se heikentää rakennetta, saa aikaan siirtymän, mikä saa tölkin romahtamaan.

Tiesitkö...

Erilaiset rakennuksissa käytettävät pilarit on suunniteltu samalla periaatteella. Niiden on kestettävä suurta päältä päin kohdistuvaa kuormitusta, mutta ne eivät kestä yhtä hyvin sivulta päin tulevaa rasitusta. Tätä fysikaalista seikkaa hyödynnetään mm. kaarisilloissa. Ne on muotoiltu siten, että sillan oma paino ja sillan päällä kulkijoista kohdistuva paino välittyvät kaaren suuntaisesti kaaren pystysuoraan jalustaan. Sama fysikaalinen periaate voi olla taustalla hyvinkin erilaisilta näyttävissä ilmiöissä, kuten tässä metallitölkin romautuksessa ja kaarisillan kestävyydessä.

Kokeile myös näitä temppuja

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti