Släck ljuset

Trixa med julljusen.

Tid: 2 min

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Till det här experimentet behövs en vuxen.

Vad tyckte du om experimentet?

Loading ... Loading ...

Experimentet tillhör följande kategorier:

Ljus och färg

sakset

Material

  • ljus
  • tändstickor
  • kanna,
  • ättika
  • bikarbonat (bakningssoda)

Steg 1

Tänd ljuset.  Häll några deciliter ättika i kannan.

Steg 2

Sätt några teskedar bikarbonat och rör om.

Steg 3

Luta kannan försiktigt mot ljuset, utan att vätskan kommer ut.  Lyckas du släcka ljuset?

Testa!

Vad
hände?

Visste du...

Vad hände?

Då du tillsätter sodan i ättikan händer det en kemisk reaktion. Reaktionen bildar vatten och koldioxid gas. Gasen är tyngre än luft och sjunker neråt. Vi kan inte se gasen, vilket får det att se magiskt ut. Då du lutar kannan mot ljuset kommer en del av gasen ut, eftersom gasen är tyngre än luft så trycker den ner luften och kväver lågan. Koldioxidgas är en produkt av förbränning, därför brinner inte koldioxidgas, utan klarar av att släcka ljuset. Andra gaser, liksom syre har en egenskap att få elden att leva. T.ex. då du blåser på en brasa så brinner den bättre för att du tillför syre i elden.
Luften innehåller 21% syre och den luft vi andas ut 16% syre.

Visste du...

Då man vill släcka bränder använder man sig av olika typs brandsläckare. Vatten är kanske det kändaste ämnet, men inte alltid att rekommendera, t.ex. vid fettbränder ska man inte använda vatten. Olika pulver- och skumsläckare kväver och kyler elden, liksom koldioxidsläckaren.

0 kommentarer

Kommentarer

Skicka kommentar