Jäitä kalastamaan

Tiedätkö, miltä tuntuu kun kala nappaa? Yritäpä tällä kertaa kalastella jäätä

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

 • jäätä
 • vettä
 • puuvillalankaa
 • suolaa
 • lasi

Vaihe 1

 Täytä lasi vedellä. Pane veteen useita jääpaloja.

Vaihe 2

Kastele langan pää ja pane se jääpalojen päälle.

Vaihe 3

Ripottele langan ja jääpalojen päälle suolaa, odota hetki.

Vaihe 4

Yritä nostaa jääpalat langasta vetämällä.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Pyydä kaveriasi nostamaan jääpala langan avulla. Kun se ei onnistu, voit tehdä kaverillesi ”taikatempun”. Tee temppu kuten edellä, mutta piilota suola etukäteen paperirullan sisälle, joka saa toimia taikasauvanasi. Sano loitsu ja ripota suolaa jäiden päälle, odota ja vedä lanka ylös. Kaverisi pääsevät ihailemaan oikeaa taikatemppua.

Mitä tapahtui?

Ruokasuola vaikuttaa kahdella tavalla vedessä. Toisaalta se alentaa veden jäätymispistettä, ja toisaalta se vaatii lämpöä liuetessaan veteen. tämän tempun "juju" on jälkimmäisessä ominaisuudessa. Kun ruokasuola liukenee jään päällä olevaan veteen, se ottaa lämpöä ympäristöstä. Osa tätä ympäristöä on narussa oleva vesi, joka siis luovuttaa lämpöä suolan liukenemiseen. Samalla narun vesi itse jäähtyy ja  jäätyy kiinni jääpaloihin. Kuivalla narulla tai suolaveteen kastetulla narulla temppu ei onnistu - ei ainakaan niin hyvin kuin suolattomaan veteen kastetulla narulla.

Eri aineiden fysikaalis-kemiallisen käyttäytymisen tunteminen on monen taikatempun hallinnan takana. Yksi syy lisää opiskella näitä aineita.

Tiesitkö...

Talvella teitä suolataan, jotta ne eivät olisi jäisiä ja jotta vältyttäisiin kolareilta. Ruokasuolan eli natriumkloridin sijasta käytetään kalsiumkloridia. Kalsiumkloridi alentaan veden jäätymispistettä enemmän kuin natriumkloridi ja tuottaa liuetessaan lämpöä. Siis päinvastoin kuin natriumkloridi, joka vaatii lämpöä liuetessaan veteen ja siten jäähdyttää liuosta.


Kokeile myös näitä temppuja

2 kommenttia

Kommentit

 • maria

  Tosi kiva temppu!!!

 • Heikki

  Hauska ja toimiva

Lähetä kommentti