Ylöspäin kiipeävä vesi

Hurjaa! Toimiiko tämä oikeasti näin! Miten veden saa käyttäytymään tällä tavalla? Ilmalla on todellakin suuri rooli tässäkin tiedetempussa.

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • lämpökynttilä
  • vati/lautanen
  • vesi
  • korkea lasi / lasipurkki
  • tulitikkuja
  • (väriainetta)

Vaihe 1

Kaada n. 1 cm vettä vatiin/lautaselle. Jos värjäät veden, näet selkeämmin mitä tapahtuu. Sytytä lämpökynttilä ja pane se vatiin/lautaselle. Älä kaada astiaan liikaa vettä, jottei kynttilä ala kellua. 

Vaihe 2

Pane lasi ylösalaisin kynttilän päälle vatiin ja tarkkaile veden pintaa lasin sisäpuolella. Jos käytät värjättyä vettä, näet vaikutuksen paremmin.

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Mitä tapahtui?

Lasin sisällä on ilmaa, joka koostuu pääasiassa hapesta ja typestä. Palamisprosessiin tarvitaan happea. Siksi hapen määrä ilmassa vähenee kynttilän palaessa. Ilma myös lämpiää kynttilän palaessa, ja tämä saa ilman laajenemaan ja osin poistumaan lasin reunoista kuplimalla.
Lopulta kynttilä sammuu sen vuoksi, että hapen määrä vähenee. Sen jälkeen ilma jäähtyy ja sen tilavuus pyrkii pienenemään. Paine lasissa laskee ja ulkopuolinen ilmanpaine työntää vettä lasiin niin korkealle, että paine-erot tasoittuvat.Tiesitkö...

Pehmeän muovipullon saa kasaan samalla idealla. Avaan korkki ja vie tyhjä pullo saunaan tai lämmitä sitä kattilassa vesihauteessa (ei pelkässä kattilassa). Kun ilma pullon sisällä on lämmennyt, kierrä korkki kiinni ja jäähdytä pullo kylmä veden avulla. Ilman jäähtyessä pullon sisällä paine pullossa laskee ja ulkoinen ilmanpaine puristaa pullon kasaan. Aukaisemalla korkin pullon entinen muoto palautuu.

0 kommenttia

Kommentit

Lähetä kommentti