Määkivä lammas

Pelästytä äitisi tai isäsi kotona määkivällä lampaalla! Lampaan ääntelyä voit matkia helposti mukin ja narun avulla.

Kesto: 2 min

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Tätä temppua varten tarvitaan aikuinen.

Piditkö tempusta? Äänestä täällä:

Loading ... Loading ...

Temppu kuuluu seuraaviin kategorioihin:

Valo ja väri

sakset

Tarvikkeet

  • pahvimuki
  • 1 m villalankaa
  •  märkä paperinen käsipyyhe

Vaihe 1

 Tee pieni reikä pahvimukin pohjaan.

Vaihe 2

Pujota lanka reiästä ja tee solmu langan siihen päähän, joka jää mukin sisään.Voit laittaa hammastikun pätkän solmuun stoppariksi. Näin solmu ei pääse livahtamaan reiästä.

Vaihe 3

Ota märkä paperikäsipyyhe, taita se langan ympärille ja vedä. Pidä mukista kiinni toisella kädellä. Mitä tapahtuu?

Testaa!

Mitä
tapahtui?

Tiesitkö...

Testaa!

Voit tehdä vanhan ajan leikkipuhelimen pujottamalla narun kahden eri pahvimukin tai säilyketölkin pohjan läpi. Pidä toista mukia korvaasi vasten ja anna kaverisi puhua toiseen. Näin lapset ennen leikkivät.

Mitä tapahtui?

Märkä paperikäsipyyhe liukuu epätasaisesti pitkin lankaa, välillä se pysähtelee ja liikkuu sitten edelleen. Tämä liike siirtyy mukin pohjan värähtelyksi, mikä  puolestaan laittaa mukissa olevan ilman värähtelemään. Muki toimii vahvistimena ja muuttaa äänen lampaaan määkimistä muistuttavaksi ääneksi. Joku voi olla tunnistavinaan äänestä jonkin muunkin eläimen. Kauneus on katsojan silmissä ja äänen tunnistettavuus kuulijan korvissa.

Tiesitkö...

Kuulemme ympärillämme kaikenlaisia ääniä. On myös paljon ääniä, joita ihminen ei kuule. Nämä ovat ääniä, joiden taajuus on joko liian korkea tai liian matala ihmisen kuultavaksi. Eräät eläimet, kuten norsut ja valaat, kommunikoivat keskenään matalilla taajuuksilla. Lepakot puolestaan käyttävät lähettämiään korkeataajuuksia ääniä tutkan tavoin etsiessään hyönteisiä ja väistäessään esteitä.

Kokeile myös näitä temppuja

1 kommenttia

Kommentit

  • Konsta

    Ei toimi meillä :(

Lähetä kommentti